DOSAR DE CANDIDAT Ionuţ Zisu, omul care visează să ajungă senator de Piteşti, a fost cercetat de procurorii DIICOT Constanţa, alături de alte 11 persoane, pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, contrabandă şi înşelăciune. Senatorul de Piteşti este una dintre cele mai importante funcţii pe care o poate avea un om politic ce reprezintă Argeşul în Parlamentul României. Motivele sunt multe. Colegiul de Senat de pe Piteşti cuprinde, pe lângă populaţia din oraş, şi pe cea din cele 6 comune limitrofe: Bradu, Oarja, Albota, Moşoaia, Băbana şi Bascov. Practic, senatorul de Piteşti reprezintă în Parlament un sfert din populaţia judeţului.

Mai mult decât atât, Piteştiul este capitala Argeşului, iar diferenţa dintre acest senator şi ceilalţi 3 omologi ai săi din judeţ, este precum cea dintre Primarul General al Bucureştiului şi edilii de sectoare.
Plecând de la acest statut, alegerea candidatului pentru acest colegiu ar trebui făcută de partidele politice cu foarte mare atenţie. Ceea ce vă spunem noi acum nu este, însă, o noutate, mai ales pentru liderii politici, numai că, în cazul pe care vi-l vom prezenta, lucrurile au stat cu totul altfel, având la bază o mai veche meteahnă, folosită şi în cazul altor alegeri parlamentare. Profitând de faptul că se află pe primul loc în sondaje, USL-ul nu a mai ţinut cont de cele enumerate mai sus, în cazul candidatului la funcţia de senator de Piteşti, şi a trimis la Argeş un anonim, pe Ionuţ Ilie Zisu, un machidon din Constanţa. Nici asta nu ar fi o problemă, numai că domnul Zisu – în afară de numele lui Dobrin – nu ştie mare lucru despre Piteşti.
Nimeni nu spune că acesta este singurul caz când un „satelit” politic este paraşutat într-o zonă despre care nu ştie nimic, numai că nu pui un necunoscut din Constanţa să candideze pe cel mai mare colegiu din Argeş. Este o sfidare, în primul rând, la adresa propriului electorat, ca să nu mai vorbim de restul cetăţenilor, care nu votează din convingere politică, ci din simplul motiv că vor să aibă în parlamentul ţării unul de-al lor. Fără să fim răutăcioşi, candidatura lui Ionuţ Zisu la Piteşti nu este cu nimic mai prejos faţă de situaţia în care Ioan Predica – zis şi „Semaca” – de la Argeş ar fi fost trimis să candideze la Constanţa.

58.000 de baxuri de ţigări au ocolit plata taxelor legale

Desemnarea lui Zisu drept candidat pe Colegiul de Senat din Piteşti este cu atât mai controversată, în primul rând, pentru faptul că acesta a fost cercetat pentru contrabandă cu ţigări. Conform presei din Constanţa, în anul 2005, Ionuţ Zisu, în calitate de administrator al „SC Duty Free” din Ilfov, având punct de lucru şi în Vama Veche, alături de alte 11 persoane – printre care Răzvan Petrovici sau Stelian Tocia, fostul patron al Clubului „Morgana” din Constanţa, reţinut pentru evaziune anul trecut – au intrat în vizorul oamenilor legii, fiind suspectaţi de comiterea mai multor falsuri şi contrabandă. Întreaga reţea a ieşit la iveală în noaptea de 29 septembrie 2005, când poliţiştii din Mangalia au descoperit, din întâmplare, 4 autoturisme pline cu ţigări şi băuturi. Era vorba de 160 de baxuri de ţigări şi sute de sticle cu băutură, toate provenind de la Duty – Free-ul din Vama Veche. Odată intraţi pe fir, procurorii i-au acuzat pe cei 12 că, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2005, au întocmit bonuri fiscale pentru ţigările comercializate prin magazinul din Vama Veche în care au inserat date false cu privire la cumpărători.
În urma verificărilor efectuate de oamenii legii, s-a constat că, la data emiterii bonurilor fiscale, unii dintre clienţi nu figurau ca fiind ieşiţi din ţară, iar alţii au mai multe paşapoarte, în timp ce pe unele acte apăreau cantităţi impresionante de ţigări ca fiind vândute unei singure persoane. În acest mod s-a ocolit plata taxelor legale pentru 58.058 de cartoane de ţigări, plus alte sute de sticle de băuturi. Toţi cei 12 învinuiţi au fost anchetaţi atunci de procurorii DIICOT Constanţa pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, contrabandă şi complicitate la contrabandă, fals intelectual la legea contabilităţii şi înşelăciune.

Instanţa l-a găsit bun de plată pe Zisu şi într-un proces cu o firmă de leasing

Cazul ţigărilor nu este, însă, singurul în care Ionuţ Zisu a fost implicat. Acesta a fost dat în judecată, în 2011, şi de către SC NBG Leasing IFN SA (fostă Eurial Leasing IFN), firmă care a cerut executarea silită a lui Zisu, deoarece, în calitate de administrator al SC Rami Dacia, nu a mai plătit ratele la un Jeep, Daihtsu Terios 4X4, luat în leasing. Cum procesul a ajuns în instanţă, Judecătoria Sectorului 1 l-a găsit pe Zisu bun de plată pentru suma de 13.016 lei, sentinţa fiind fără cale de atac.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI