Situat la graniţa dintre Sălaj şi Maramureş, izvorul cu nume deocheat este revendicat de locuitorii ambelor judeţe. Delimitarea cadastrală a teritoriilor administrative şi marcarea hotarelor a făcut lumină parţial în disputa istorică. Ambele județe susțin că Pizda Babei este a lor, însă, conform documentelor oficiale, Pizda Babei este doar una…

La 60 kilometri de Baia Mare şi la vreo 15 de Târgu Lăpuş, se află satul Baba, ascuns pe limita cu județul Sălaj, cu satul Poiana Blenchii. De fapt, sătucul are mai multe frumuseți şi curiozități decât comuna în sine, însă cea mai renumită şi în acelaști timp ciudată curiozitate este denumirea unui celebru izvor de aici: Pizda Babei.

Să nu vă închipuiți că numele este doar unul popular. Izvorul chiar așa se numește în acte. De fapt este o peșteră din care izvorăște apa.

Pe reţeaua socială circulă imaginea unei sticel cu apă îmbuteliată – „Regina apelor minerale“ – pe eticheta căreia se precizează, ca sursă, izvorul din Poiana Blenchii. Autorităţile locale spun că este doar o glumă şi că nu există un producător care să fi livrat pe piaţă un produs sub acest brand.

„Este al comunei noastre, fără nicio discuţie. Aşa a fost dintotdeauna, aşa că degeaba susţin vecinii din Maramureş că ar fi pe teritoriul lor. De când mă ştiu a aparţinut de Poiana Blenchii şi aşa va rămâne, deşi maramureşenii se laudă că ar fi al lor“, a declarat hotărât primarul Chifor pentru adevarul.ro.

În susţinerea afirmaţiilor sale, edilul invocă o monografie a satului, veche de peste două secole, în care scrie clar că „Pizda Babei“ aparţine de Poiana Blenchii.

Comments

comments