După ce ani întregi s-a crezut că aspretele a dispărut din Vâlsan, singurul loc din lume unde trăiește, zilele trecute, o echipă de ihtiologici ce studiază zona a reușit să identifice și chiar să fimeze un exemplar!

Vestea a fost dată, pe contul său de Facebook, de Alex Găvan, cunoscutul alpinist originar din Cepari, care, pe lângă preocupările sale de a cuceri optmiarii lumii și a urca pe cât mai multe vârfuri, a demarat și un proiect ecologic dedicat identificării și conservării acestei specii, intitulat „Planul Național de Acțiune pentru Asprete”.

Dragi prieteni, această dimineaţă ne-a dăruit una dintre cele mai minunate veşti. Este legată de fratele și peştele nostru naţional, aspretele – Romanichthys valsanicola, specia de folsilă vie, veche de 65 de milioane de ani şi contemporană cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafaţa planetei. Cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume, aspretele se destăinuie oamenilor în primele imagini video după mulți ani de incertitudine. A fost identificat în jurul orei 8, în zona satului Brădetu, de către colegii şi prietenii mei din echipa de salvare a aspretelui, ihtiologii Andrei Togor şi Marcus Drimbea (reprezentând partenerii noştri de la Asociaţia Aqua Crisus), aflaţi în cadrul unei sesiuni de pescuit ştiinţific ce analizează impactul amenajărilor hidrotehnice la nivelul ihtiofaunei pe valea Vâlsanului. Cu multă emoție și bucurie în suflet vă împartășesc asta” a scris Alex  Găvan pe facebook .

Dragi prieteni, această dimineaţă ne-a dăruit una dintre cele mai minunate veşti. Este legată de fratele și peştele nostru naţional, aspretele – Romanichthys valsanicola, specia de folsilă vie, veche de 65 de milioane de ani şi contemporană cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafaţa planetei. Cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume, aspretele se destăinuie oamenilor în primele imagini video după mulți ani de incertitudine. A fost identificat în jurul orei 8, în zona satului Brădetu, de către colegii şi prietenii mei din echipa de salvare a aspretelui, ihtiologii Andrei Togor şi Marcus Drimbea (reprezentând partenerii noştri de la Asociaţia Aqua Crisus), aflaţi în cadrul unei sesiuni de pescuit ştiinţific ce analizează impactul amenajărilor hidrotehnice la nivelul ihtiofaunei pe valea Vâlsanului. Cu multă emoție și bucurie în suflet vă împartășesc asta. #AspreteleTraieste#Dream #Dare #Do #BE#FreeSpirit

Publicată de Alex Gavan pe Miercuri, 21 octombrie 2020

Comments

comments

DISTRIBUIȚI