STRICT SECRET… Pe vremea când era prefect, Gheorghe Davidescu şi-a trimis 5 subalterni din Prefectură la un stagiu de pregătire la o Primărie din Spania, ca să afle cum lucrează funcţionarii publici din UE. Concluziile stagiului celor 5 s-au materializat într-un raport bestial, din care reiese cum au înţeles „trimişii lui Gogu” ce înseamnă transparenţa în relaţia cu cetăţeanul. Cităm din raport: „Clădirea ultramodernă a Primăriei din Badalona are 5 nivele, în care transparenţa capătă dimensiuni reale, având în vedere pereţii din sticlă – atât cei interiori, cât şi cei exteriori…
În ceea ce priveşte birourile Primăriei, de pe toate nivelele am apreciat totala transparenţă… un hol lung servea pentru pauzele funcţionarilor – relaxare, loc de fumat şi, desigur, o terasă pentru a le permite acestora să iasă la aer”. Om cu expertiză şi viziune europeană, fostul prefect Gheorghe Davidescu a vrut ca, în timpul mandatului său, 1.X.2009 – 18. IV.2012, funcţionarii din administraţia publică locală să înveţe să lucreze la standardele la care o fac şi omologii lor din ţările Uniunii Europene. Pus pe fapte mari, Gogu Davidescu a accesat şi un proiect pe fonduri europene, în valoare de 1.135.391 lei. Scopul proiectului – „Creşterea expertizei a 250 de angajaţi ai administraţiei publice locale din judeţul Argeş în management de proiect şi limba engleză”. Ca să le dea un imbold şi mai mare subalternilor săi, care, până la venirea sa în Prefectură, nu erau aşi decât la…Solitaire, Mister Gogu, în calitate de manager de proiect, i-a trimis pe 5 dintre aceştia, în perioada 12 – 17. 03. 2012, la un stagiu de pregătire în Spania, mai exact Primăria din Badalona. Costul întregii deplasări, în care au fost incluse cazarea şi biletele de avion, s-a ridicat la „modica” sumă de 500 de milioane lei vechi. Fără să mai facem alte comentarii, vă prezentăm, în exclusivitate, raportul pe care i l-au făcut cei 5 funcţionari publici lui Gheorghe Davidescu, la întoarcerea din stagiul de pregătire spaniol. Citiţi şi vă cruciţi!
RAPORT
Referitor la: Stagiul de schimb de bune practici organizat la Primăria Badalona din Spania, din perioada 12.03.2012 -17.03.2012, în cadrul proiectului „Integrarea Europeană a Funcţionarilor din Administraţia Publică Locală prin Dezvoltarea Abilităţilor de Management de Proiect”.
În perioada 12-17.03.2012 un grup format din 5 reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţul Argeş ne-am deplasat în Spania, regiunea Barcelona, oraşul Badalona, pentru a participa la un stagiu de schimb de bune practici pe teme de îmbunătăţire a calităţii şi eficienţei serviciilor de administraţie publică, implementarea proiectelor europene şi studii de caz.
Badalona este o localitate din Spania, mai exact din estul Cataloniei, fiind parte a zonei metropolitane Barcelona, având un număr de 220.000 de locuitori. Este mărginit de şirul muntos Serra de la Marina, Marea Mediterană şi Râul Besòs. O primă deplasare am făcut-o la Primăria veche din Badalona, unde ne-a întâmpinat şeful de cabinet al primarului, dl. Antonio Rodriguez de Rivera – coordonator de Protocol şi Relaţii Instituţionale. Acesta ne-a invitat în sala de şedinţe a Primăriei – clădirea nouă (clădire ultramodernă cu 5 nivele, în care transparenţa capătă dimensiuni reale, având în vedere pereţii din sticlă – atât cei interiori, cât şi cei exteriori). În ceea ce priveşte birourile Primăriei din clădirea nouă, de pe toate nivelele am apreciat totala transparenţă. Pereţii interiori şi exteriori erau din sticlă, birourile mari şi bine organizate, dotarea cu calculatoare foarte bună, un hol lung care servea pentru pauzele funcţionarilor – relaxare, loc de fumat şi, desigur, o terasă pentru a le permite acestora să iasă la aer. Peretele din spatele clădirii era dotat cu panouri solare. Ne-a uimit modul de organizare al acestui centru: existau 25 de ghişee pentru cetăţeni, scaunele pentru public erau situate în centru, oamenii aşteptau liniştiţi să le vină rândul, privind pe afişaj numărul de ordine care urmează. Totul era foarte bine organizat. Majoritatea problemelor se rezolvau la acest nivel, la parter, doar problemele foarte greu de rezolvat, cu diverse dificultăţi, implicau deplasarea cetăţenilor la birourile de la etajele superioare. Ne-au fost prezentate câteva imagini de pe pereţii instituţiei cu vederi ale oraşului şi evenimente reprezentative pentru oraş.
Am vizitat şi Spitalul orăşenesc din Badalona, administrat de Primăria Badalona – am remarcat modul automat de organizare al rafturilor farmaciei aferente spitalului şi de faptul că nu se ducea lipsă de niciun medicament pentru bolnavii internaţi. De asemenea, remarcabil a fost modul de realizare şi prelucrare a radiografiilor, care se puteau modifica digitalizat (nefiind imagine fixă pe un film, ci se putea comuta imaginea în orice punct, se putea mări şi micşora,), iar informaţia, fiind în format electronic, se transmitea instantaneu mai multor medici (aceştia putând vizualiza imaginile chiar şi de acasă).
Am vizitat apoi sediul Poliţiei, ne-au fost prezentate în principal sancţiunile privind încălcarea regulilor de circulaţie. Astfel, în cazul unei alcoolemii mai mari de 0,4%, cazul era considerat infracţiune.
În data de 16.03.2012, am participat la un seminar pe tema Politicii de proximitate, care este similară cu a noastră. Am fost conduşi apoi la Sediul Fiscului din Badalona. Ne-au fost prezentate birourile şi modul de organizare. În general impozitele şi taxele au aceeaşi bază de impozitare, majorările de întârziere la creanţe sunt în procent de 20%, iar legislaţia privind impozitele este foarte asemănătoare cu a noastră. Ceea ce facilitează înregistrarea unei situaţii corecte este faptul că orice modificare operată la Cadastru este transmisă imediat la biroul de Impozite şi Taxe. La ora 18.30 am mers la Primărie (Clădirea Veche) unde ne-a aşteptat dl Primar Xavier Garcia Albiol, luând parte şi la o scurtă şedinţă, mai degrabă o ceremonie, intonându-se Imnul Andaluziei şi Imnul Els Segadors („Secerătorii”), cel de al doilea fiind imnul naţional din Catalonia. A fost imnul neoficial al poporului catalan din ultima parte a secolului al XIX-lea şi a devenit oficial din 1993. După ce am vizitat şi cabinetul primarului am stabilit persoana din cadrul Primăriei Badalona desemnată să vină în România pentru derularea celei de a 2-a părţi a stagiului de bune practici”. No comment!