Firmele care fac izolaţii la blocuri „mustesc” de nereguli

RECLAMAŢII Zeci de firme care fac izolaţii în Argeş sunt reclamate anual: multe dispar cu banii clienţilor, au angajaţi la negru, însă doar câteva sunt amendate. De aproape doi ani, din cauza facturilor mari la întreţinere, tot mai multe asociaţii de proprietari aleg să facă termoizolaţia la blocuri. Asta şi pentru că un bloc izolat cum trebuie creşte confortul termic cu cel puţin trei-patru grade în apartament pe timpul iernii. În medie, termoizolaţia unui apartament porneşte de la 15 milioane de lei şi poate ajunge şi la 40 de milioane, în funcţie de suprafaţă. Ce te faci, însă, când firmele de construcţii nu lucrează aşa cum trebuie, nu fixează polistirenul în patru locuri, prelungesc lucrările foarte mult, dispar cu avansul primit sau fac izolaţii fără contract, la negru? Răspunsul e simplu: plângeri la toate autorităţile competente. În primele opt luni ale anului, sute de piteşteni au depus plângeri împotriva acestor firme. După cum spune comisarul-şef Dănuţ Dinu, purtător de cuvânt al IJP Argeş, există plângeri la Poliţie împotriva firmelor care fac termoizolaţii, unele dintre aceste plângeri fiind soluţionate prin trimiterea în judecată. „Le recomandăm celor care decid să facă asemenea lucrări să facă totul legal, cu acte în regulă şi să plătească firmelor numai la recepţia lucrării. Am avut cazuri în care asociaţia a dat o tranşă din sumă şi constructorii nu au mai venit. Avem plângeri atât de la asociaţii, cât şi de la cetăţeni”, declară Dănuţ Dinu.

Şeful OPC Argeş: „Avem cel puţin o plângere pe săptămână”

Şi la Protecţia Consumatorului Argeş sunt înregistrate multe plângeri împotriva firmelor care fac termoizolaţii.„Avem cel puţin o plângere pe săptămână. Una dintre probleme ar fi faptul că nu prea există contracte cu aceste firme de construcţii care fac izolaţii la blocuri. Unii oameni ne-au reclamat că se întârzie lucrările, alţii că s-au dat bani în avans şi nu s-au efectuat lucrările. În cele mai multe cazuri, cei care reclamă firmele cer terminarea lucrărilor sau să le fie restituiţi banii. Amenzile pe care le poate da Protecţia Consumatorului pot ajunge până la 50 de milioane. Până acum, cele mai multe plângeri au fost soluţionate pe cale amiabilă”, ne-a declarat şeful OPC Argeş, Gabriel Vasilescu.

ITM-ul a dat amenzi de peste patru miliarde lei

O altă problemă este reprezentată şi de faptul că, după ce că aceste firme au multe nereguli în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor, nici nu prea au angajaţi cu forme legale, în destule cazuri echipele de muncitori schimbându-se după câteva săptămâni, la aceeaşi lucrare. Nici ITM Argeş nu a rămas insensibil la avalanşa de ilegalităţi ale firmelor care fac termoizolaţii. După cum ne-a precizat inspectorul-şef Ciprian Berevoianu, „în primele opt luni din acest an au fost efectuate 267 de controale la aceste firme, iar 25 de unităţi au fost sancţionate pentru muncă fără forme legale. În total, am depistat 81 de persoane care munceau fără forme legale şi am constatat şi două infracţiuni. În ceea ce priveşte valoarea amenzilor aplicate, aceasta se ridică la 4,31 miliarde de lei vechi”. În orice caz, izolaţiile blocurilor din Piteşti rămân o mare afacere de zeci de miliarde pentru multe firme. Şi – în lipsa unor legi drastice – o ocazie de evaziune fiscală de mari proporţii şi care „musteşte” de nereguli. Totul în detrimentul cetăţenilor şi al bugetului statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.