Pensionarii argeşeni se împrumută la CAR ca să nu îşi piardă casele

DISPERARE Momiţi de bănci şi societăţi financiare cu împrumuturi rapide şi oferte de ajutor „providenţiale”, mulţi pensionari argeşeni se împrumută acum la CAR-ul pensionarilor ca să-şi poată plăti ratele şi să nu li se pună sechestru pe case. Rechizitele şcolare, taxa la facultate a nepoţilor şi murăturile de toamnă – pe lângă deja obişnuitele medicamente şi facturi la utilităţi – sunt principalele motive pentru care pensionarii argeşeni au luat cu asalt Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, în ultimele luni.

În plus, extrem de grav, destul de mulţi dintre pensionarii care găsesc o ultimă salvare în împrumutul la CARP sunt cei care au ajuns în situaţia să li se pună sechestru pe casă pentru neplata datoriilor la bănci sau diferite societăţi financiare care i-au păcălit cu oferte de ajutor „providenţiale”, la nişte dobânzi uriaşe. „Dacă în 2010 aveam în jur de 5.500 de împrumuturi, anul acesta am ajuns la aproape 7.000. Avem, lunar, 55-60 de persoane care vin să se împrumute, iar ca valoare, suma împrumutată este de aproximativ 60 de milioane de lei vechi. De regulă, pensionarii noştri iau sume egale cu fondul social, în caz că nu mai pot plăti împrumutul, acesta să se acopere cu banii din fond. Am dat şi 80 de milioane, maximum cât putem acorda, dar şi 2 milioane de lei. La sume aşa mici, e vorba, de multe ori, de chestiuni mărunte, mici rezolvări de moment. Dar, ce e mai grav, au început să se îndesească cererile la urgenţă, pentru că a început să se pună sechestru pe case şi oamenii, disperaţi, nu ştiu de unde să mai facă rost de bani ca să îşi achite datoriile şi să nu rămână pe drumuri. Mulţi sunt debranşaţi de la lumină sau de la gaze pentru că nu au plătit facturile, iar pe alţii, multe cazuri în ultimul timp, i-a păcălit nu ştiu ce societate care a zis că le dă împrumut rapid. Ei nu au mai verificat şi cât e dobânda şi s-au trezit că nu mai pot da banii înapoi şi li se pune sechestru! Numai într-o singură zi am semnat 60 de astfel de cereri”, ne-a explicat Ion Frâncu,  preşedintele CARP „Omenia”.

 

Cel mai vechi membru al CAR este înscris din 1977

La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor sunt înscrişi 19.500 de cotizanţi, dintre care 6.800 au în prezent un împrumut în derulare. Doritorii trebuie să aştepte două luni de la înscrierea în asociaţie până când să li se aprobe un împrumut, iar cotizaţia este de minimum 1% din valoarea pensiei, dar nu mai puţin de 3 RON, adică 30.000 de lei vechi, plus o sumă fixă de 2 RON. Dobânda este de 8% la soldul împrumutului şi se plăteşte în fiecare lună, destul de convenabil pentru mulţi dintre pensionarii care nu au ce face şi trebuie să se împrumute, pentru că nu au altă soluţie şi nu ar fi primiţi la bancă. Solidaritatea pensionarilor şi ajutorul pe care şi-l acordă reciproc nu sunt doar o vorbe în vânt, iar acest lucru se vede atât în numărul cotizanţilor, cât şi în vechimea lor. Cel mai vechi dintre ei are 34 de ani de când s-a înscris în CAR. Printre membri se numără şi mulţi născuţi în 1921 sau 1933.  Evident, printre pensionari se găsesc şi rău-platnici şi, de regulă, ei nu sunt cei cu pensii mici, ci dimpotrivă! Însă niciodată nu au fost cazuri de insolvenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.