900 dintre „mămicile” argeşene în concediu maternal sunt… tătici

TATA ŞI COPILUL Nevoile schimbă obiceiurile, aşa că să nu vă miraţi dacă, într-o zi, veţi auzi copii care îi spun tatălui – mamă sau invers. Pentru că au lefuri mai mari, fapt ce le creşte indemnizaţia, sute de bărbaţi argeşeni, de la poliţişti sau profesori la simpli muncitori, au lăsat ruşinea la o parte şi au decis să stea acasă cu copilul. De la intrarea în vigoare a noii legi privind indemnizaţia de creştere a copilului, pentru că prevederile acesteia nu favorizează întotdeauna financiar mama, tot mai mulţi taţi au început să lase orgoliul masculin deoparte şi să îşi asume rolul de a schimba scutece şi a pregăti biberoanele celor mici. Astfel, în Argeş, potrivit datelor oficiale furnizate de Agenţia de Prestaţii Sociale, nu mai puţin de 896 de bărbaţi se află în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului.

Conform statisticii, suma totală plătită de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Argeş în luna august pentru drepturile aferente lunii iulie 2011, este de 5.302.798 lei, adică de circa 53 de miliarde de lei vechi. Cel mai bine plătit tătic „casnic” primeşte 3.400 de lei pe lună, adică 34 de milioane de lei vechi, maximum permis de lege pentru un concediu de 1 an de zile, indiferent cât de mare a fost salariul lui înainte de a intra în concediu.

6 poliţişti pe post de mămici

Potrivit  prevederilor legale, părintele care stă acasă cu copilul are posibilitatea de a alege un concediu de doar un an, situaţie în care indemnizaţia se calculează la 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, dar nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 lei, sau un concediu de doi ani, cu indemnizaţia calculată la fel, dar de maximum 1.200 de lei pe lună. În oricare dintre situaţii, dacă revine la serviciu mai devreme, părintele primeşte un stimulent de 500 de lei lunar până la împlinirea vârstei de 2 ani a  copilului. Dintre cei aproape 900 de „tătici-mămici”, aflaţi în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru  Prestaţii Sociale Argeş, cel mai în vârstă este un bărbat ce se află mai aproape de vârsta pensiei decât de cea a unui tătic obişnuit. Omul are 63 de ani împliniţi, fiind născut în anul 1948. Cel mai tânăr dintre tătici se află la extrema opusă, doar cu puţin trecut de vârsta majoratului. Are doar 21 de ani, fiind  născut în anul 1990.
În majoritatea cazurilor, alegerea este dictată de raţiuni financiare, pentru că bărbaţii, de regulă, au un venit mai mare, iar indemnizaţia este şi ea mai mare. O altă motivaţie pentru această alegere este stabilitatea locului de muncă sau, mai bine spus, instabilitatea acestuia. Cei care sunt în pericol de a intra în şomaj sau nu sunt siguri de posturile lor, preferă să îl aibă asigurat un an de zile, sau chiar doi, timp în care, dincolo de venit şi de plata asigurărilor sociale, se adaugă şi vechimea în muncă. În ceea ce priveşte profesiile „tăticilor-mămici” din Argeş, acestea sunt extrem de variate. Nu mai puţin de 6 poliţişti au ales să stea acasă cu micuţii lor, lăsându-şi soţiile să continue munca, o parte fiind, de asemenea, poliţiste. În timp ce doamnele, mai firave şi mai delicate, aleargă după infractori, tăticii plimbă copilaşii în parc, la aer, sau se dau în leagăn. La Spitalul Judeţean, doi bărbaţi sunt plecaţi în concediu „paternal”: merceologul instituţiei şi un kinetoterapeut. Şi la Direcţia Apelor 3 bărbaţi au plecat acasă la cratiţă şi biberoane: doi muncitori şi un funcţionar TESA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.