Nereuşita absorbţiei de 100% a fondurilor europene, mai ales în domeniul agriculturii, nu se datorează în totalitate fermierilor şi nici autorităţilor.

De multe ori, ambele categorii au fost victimele unor evenimente şi, în mod special, a unor persoane sau firme rău intenţionate.
Este cazul a mai multor fermieri argeşeni, păcăliţi, efectiv, de o firmă importatoare de maşini şi utilaje agricole, considerată, până la acest incident, una dintre cele mai serioase de pe piaţă. Printre ghinioniști se numără Tiuța Turcea – din Hârsești, Elena Zamfir, Valerica Pupăză-Roșu – soția primarului din Stolnici și Roxana Moldoveanu, toți fermieri acreditați, funcționând ca întreprinderi individuale sau persoane fizice autorizate. Ei se alătură altor câteva sute de întreprinzători din agricultură din toată țara, care au fost victimele acestei înșelăciuni.

Şi fără bani şi fără utilaje agricole

Maşini Agricole Performante, sau MAP, era cunoscută drept una dintre cele mai bune soluţii pentru cei ce doreau să achiziţioneze utilaje pentru munca în agricultură, astfel că nici unul nu s-a gândit că ar putea fi păcăliţi. De aceea, în momentul în care li s-a oferit posibilitatea de a cumpăra astfel de utilaje cu bani din fonduri europene au considerat o oportunitate ce nu trebuie ratată. Acest lucru era posibil cu o singură condiţie: suma ce urma să fie decontată de UE trebuia să fie iniţial plătită de beneficiar, iar la momentul când făceau dovada că au achiziţionat utilajele primeau banii europeni. Unii au avut banii lor, alții s-au împrumutat la bancă, pentru a suporta costul, atât pentru partea lor de preț cât și pentru cea care urma să fie decontată din fondurile europene nerambursabile.  MAP însă a luat banii fermierilor argeşeni, dar nu a mai livrat utilajele agricole! Așa că oamenii au rămas și fără tractoare sau combine, dar și fără bani. În cazul celor ce s-au împrumutat la bancă, ei plătesc creditul normal, cu rată și dobândă… degeaba!

Potrivit oficialilor din AFIR Argeș, unii au găsit de cuviință să dea în judecată firma pentru a-și recupera pagubă! Însă, ghinionul a continuat să îi urmărească. Din câte se pare, firma a avut grijă să își acopere spatele, declarându-şi insolvenţa, și există acum o întreagă încrengătură de firmulițe și firme-fantomă care ar fi preluat afacerile MAP, iar lucrurile se întâmplă precum în vechiul proverb românesc „prinde orbul, scoate-i ochii!”.
Din păcate pentru cei păgubiţi, sumele nu sunt deloc mici. Doar partea pe care sperau să o recupereze din fonduri europene se ridică, în toate cazurile, la 37.700 de euro, suma maximă admisă în fiecare proiect, reprezentând între 30 şi 50% din valoarea totală. Costul utilajelor în sine a fost însă, evident, mult mai mare! Unii aleseseră tractoare cu plug, cum e cazul familiei primarului din Stolnici, alţii alte utilaje, chiar mai complexe şi mai scumpe. 

(sursa: www.fermierulargesean.ro)
 

Comments

comments