Cadastrul la nivel naţional reprezinta un obiectiv deosebit de important pentru România, în condiţiile în care subvenţiile de la Bruxelles se vor da, începand cu anul 2018, pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă.

 

„Chiar dacă am primit o sumă frumuşica de la Comisia Europeana pentru acest lucru, observ ca autorităţile române sunt prea putin interesate de acest subiect. Ne mişcam foarte greu. Din punctul meu de vedere trebuia de ieri să ne ocupăm. Avem prea puţin timp tehnic rămas la dispoziţie pentru o lucrare de o asemenea mărime şi importanţă. Comisia Europeană ne-a atenţionat că din 2018, nu din 2020, dacă nu vom avea cadastru, nu vom mai putea să luam subvenţii. Înainte de cadastru însă, ar trebui facută dezbaterea succesorală, pentru că sunt moştenitori care neam de neamul lor nu au făcut aşa ceva. Pentru unii proprietari actele sunt nefăcute în urmă cu trei generaţii. Mai avem practic doi ani până în 2018. Dacă nu rezolvăm acest subiect, chiar că vom deveni neserioşi în fata Comisiei Europene”, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România).

În luna mai a acestui an a fost lansat Programul Naţional de Cadastru, cu scopul de a realiza planurile cadastrale ale tuturor imobilelor din România, precum şi deschiderea cărţilor funciare, cât si a certificatelor de moştenitor pentru succesiunile nedezbătute.
La mijlocul lunii noiembrie, Agenţia Naţionala de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunţat că locuinţele din 63 de comune vor fi incluse în prima fază a lucrarilor de cadastru general gratuit prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 – 2023 (PNCCF). În ce priveşte Argeşul trei comune sunt prinse în acest proiect pilot: Albota, Ungheni şi Lunca Corbului.

Programul Naţional de Cadastru se desfăşoara în perioada 2015 — 2023 şi are ca obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor în 2.337 de Unităţi Administrativ Teritoriale situate în mediul urban şi rural. Programul a fost instituit în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi al eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale.
Bugetul programului de cadastrare este de peste 1,2 miliarde de euro, sursele de finanţare fiind veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi fondurile externe nerambursabile din Programului Operaţional Regional.

(sursa: www.fermierulargesean.ro)

Comments

comments