Doctor stomatolog Eny Pavel: Ticuri care îţi pot afecta sănătatea orală

Unele ticuri, aparent inofensive, îţi pot afecta serios sănătatea orală. De cele mai multe ori, obiceiurile nervoase îi afectează mai mult pe cei din jur decât pe tine, însă există câteva ticuri care îţi pot face şi ţie suficient de mult rău, încât să fii nevoit să renunţi la ele.

Scrâşnirea dinţilor (bruxism) atunci când există stres face ravagii cu sănătatea orală, dinţii se pot sparge, rupe şi, în timp, se vor mobiliza şi se poate ajunge la pierderea lor.

Rosul unghiilor –€ microbii şi enzimele din gură sunt transferaţi pe piele şi invers. Bacteriile de sub unghii sunt transferate în gură, ceea ce cauzează infecţii ale gingiilor şi gâtului.

Linsul şi muşcatul buzei pot cauza dermatită şi inflamaţie, care fac ca buzele să apară uscate şi crăpate.

Rosul părţii interioare a obrazului este un obicei datorat nervozităţii, interiorul obrazului se umflă, în timp, acest lucru ducând la inflamaţie cronică şi cicatrici vicioase ale zonei.

Ronţăirea dropsurilor –€ bomboanele sunt foarte dulci, iar zahărul din conţinutul lor cauzează carii. Bacteriile orale se hrănesc cu zahăr care creează un mediu perfect pentru apariţia cariilor.

Mestecatul gumei îţi suprasolicită muşchii maxilarului, iar zahărul din guma de mestecat îţi atacă smalţul dinţilor.

Ronţăitul pixurilor sau creioanelor –€ pe lângă bacteriile pe care le conţin obiectele şi pe care le introduceţi în cavitatea bucală, dinţii au cel mai mult de suferit. Se distruge smalţul, se abrazează, presiunea este mare şi se lezează parodonţiul (ţesuturile care susţin dintele în alveolă).

Scoaterea dopurilor de la sticlele de bere cu dinţii este total interzisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.