Am aflat zilele trecute cu satisfacţie că, nu peste mult timp, Comisia Europeană va impune măsuri dure pentru confiscarea şi îngheţarea averilor nejustificate sau dobândite prin corupţie şi crimă organizată. Iar aceste măsuri trebuie aplicate şi în România şi, bineînţeles, şi în Argeş.

O iniţiativă de nota 10 a comisarului european Cecilia Malmström, care îi va lovi pe toţi cei care fac averi colosale în doi-trei ani şi pe care nimeni nu îi ia la întrebări. Dacă în ţări precum S.U.A., Suedia ori Norvegia trebuie să justifici, de exemplu, şi de unde ai avut bani să îţi iei maşina nouă cu care tocmai ai fost văzut pe stradă, în România sunt zeci de mii de oameni – în majoritate covârşitoare politicieni, primari şi oameni de afaceri – cu averi de… averi, care cresc mai repede decât… Făt-Frumos. Nici Argeşul nu face excepţie, nu puţini fiind primarii, politicienii şi oamenii de afaceri care s-au îmbogăţit peste noapte din afaceri ilegale – şi nu din… salarii de bugetari! – fără ca cineva să-i tragă la răspundere ori să le confişte bunurile.
Dacă noua directivă europeană s-ar fi aplicat în ultimii ani în România, în vistieria statului ar fi putut intra, până acum, sute de milioane de euro. Sumele ar fi reprezentat prejudiciile calculate în dosarele unor importanţi politicieni, oameni de afaceri sau interlopi acuzaţi de corupţie şi constituire de grup criminal organizat. Altfel spus, noua directivă va lovi, deopotrivă, în toate zonele unde se învârt bani murdari: politică, afaceri, lume interlopă.
Prin această directivă, Uniunea Europeană va stârni cu siguranţă valuri de nemulţumiri printre oficialii care se ştiu cu… corupţia pe căciulă şi care, până acum, au dormit liniştiţi, ştiind că justiţia română e, în multe cazuri, mâţă blândă cu coruptu’ şi că maşinile de lux, vilele şi conturile grase dobândite pe căi de…alţii ştiute nu sunt luate la puricat. Până acum, România era o ţară teribil de apetisantă pentru iubitorii de corupţie şi de averi ilicite. Să vedem ce va fi de acum încolo…

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI