În urma unei decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care un argeşean a câştigat despăgubiri materiale şi morale din partea statului român ca urmare a unei erori judiciare, autorităţile statului, în speţă Ministerul de Finanţe, cere anchetarea situaţiei şi a magistraţilor din vina cărora statul are de pierdut o mulţime de bani.

Dat fiind faptul că de ceva vreme se tot discută tot mai serios de reglementarea răspunderii magistraţilor, decizia semnată chiar de ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, ar putea fi scânteia ce aprinde butoiul cu pulbere pe care stau în prezent judecătorii care dau decizii arbitrare, după care statul este obligat să plătească, din bani publici, tot felul de despăgubiri. 

Concret, decizia vine ca urmare a sentinţei prin care piteşteanul Adrian Ciungu va primi din partea statului jumătate de miliard de lei vechi despăgubire după, printr-o sentinţă judecătorească pronunţată în vremea comunismului, a fost obligat, timp de 18 ani, să plătească pensie alimentară unui copil care nu era al său! Asta, în ciuda evidenţelor şi a testelor ştiinţifice realizate şi atunci, dar şi după Revoluţie, care demonstrau, fără putinţă de tăgadă, că acest lucru nu este adevărat.

Coşmarul lui Adrian Ciungu a început în 1986, când avea 23 de ani. O fostă iubită, minoră la vremea respectivă, a declarat că el este tatăl copilului născut în afara unei relaţii oficiale. Bărbatul era sigur că totul este o minciună şi a încercat să demonstreze că nu el este părintele. Cum pe vremea comuniştilor statul nu concepea să existe un copil fără tată oficial, timp de 18 ani, omul a fost obligat să îi plătească pensie alimentară copilului. În 2009, s-a întâlnit cu presupusul fiu şi l-a rugat să meargă împreună să facă un test ADN, test ce a spus clar: exclus 100% de a fi tatăl! Odată ce a avut confirmarea, bărbatul a cerut daune în justiţie.

Practic, el a fost victima unei erori judiciare şi, după mai bine de 10 ani de judecată cu statul român, aceasta a fost nevoit, în final, să îi dea dreptate! În sfârşit, după atâta vreme, Ministerul Finanţelor, luând în considerare deciziile judecătoreşti,  a aprobat plata despăgubirilor însă. Ataşat înştiinţării că s-a rezolvat problema, omul a primit şi o copie după avizul privind legalitatea, în care, sub semnătura ministrului de Finanţe, i se comunică faptul că statul va deschide şi o acţiune împotriva magistraţilor care l-au condamnat iniţial. „În baza prevederilor art. 96, alin. (7) şi alin. (8) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, în privinţa celor dispuse prin hotărârile judecătoreşti pronunţate în cauză, Ministerul Finanţelor publice a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii prin adresa nr. 28814/15,06,2015 în vederea identificării persoanei sau a persoanelor responsabile, precum şi pentru constatarea dacă acestea au provocat sau nu, prin activitatea lor, situaţii generatoare de daune cu rea-credinţă sau neglijenţă”, se arată în decizie.

Comments

comments