Cât de periculoasă este bacteria E.coli, cea care a ucis un copil în Argeş şi a infectat alţi 25

La un pas de epidemie! E.coli face ravagii în Argeş! 25 de copii, cu vârste între 7 luni şi un an şi jumătate, au fost infectaţi cu periculoasa bacterie. Numai în cursul nopţi de miercuri, 10 februarie, au apărut încă 13 noi cazuri.

Cazurile copiilor infectaţi cu bacteria E.coli, care au ajuns de urgență la Spitalul Marie Curie din Capitală, dintre care unul a murit, au pus pe jar autorităţile medicale din Argeş şi a creat panică în rândul populaţiei.

Cea mai mare suferinţă a unei familii este cea legată de boala unui copil. Printre multiplele boli infecţioase de care copiii suferă, sunt şi infecţiile cu bacteria Escherichia coli. Ea dă o patologie digestivă, dar şi renală, cauzând infecţii urinare, diaree severă sau chiar septicemii în cazul celor cu imunitate foarte scăzută.

Bacteria E. Coli se găseşte în mod normal în intestinul uman şi are, în general, un efect benefic asupra tubului digestiv, imunitatea copilului formându-se în proporţie de 80% cu ajutorul florei intestinale. Totuşi, această bacterie are capacitatea, în anumite condiţii, de a produce îmbolnăviri. Principala ei caracteristică este că aderă la suprafaţa intestinului, cauzând leziuni la nivelul mucoasei intestinale.

Ce este „Enterohemoragia E.coli”

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găşeste de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la animalele cu sânge cald. Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există însă unele tulpini, precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC), care pot provoca toxiinfectţi alimentare severe.

Cum se transmite „Enterohemoragia E.coli”

Se transmite la oameni prin consumarea alimentelor contaminate, în special legumele şi fructele crude (nefierte, nepreparate) sau a laptelui crud. Infectarea cu EHEC a fost recunoscută la nivel mondial în 1982, după izbucnirea unei epidemii în SUA.
EHEC produce toxine, care sunt cunoscute şi sub numele de „verotoxine” sau „Shiga-toxine”, din cauza asemanarii cu toxinele provocate de „dizenteria Shigella”. EHEC poate rezista la temperaturi care cresc de la 7 grade Celsius până la 50 de grade Celsius, valoare optima acestui mediu fiind de 37 de grade Celsius.

Unele bacterii EHEC pot rezista şi in alimentele acide, cu un pH mai scazut de 4.4, precum şi în alimente cu un nivel scazut de apă. Acestea pot fi, totuşi, distruse prin gătirea alimentelor la o temperatura de minim 70 de grade Celsius.

Care sunt simptomele „Enterohemoragiei E.coli” (EHEC)

Simptomele acestei boli includ crampele abdominale şi diareea, însoţită, în unele cazuri, şi de sânge. De asemenea, pot apărea simptome de febră şi vărsături. Cei mai multi pacienţi se pot vindeca după 10 zile, însa în anumite situaţii (în special la copii şi persoanele in varsta) infecţia poate duce la SUH, care poate fi mortală.

Cum ne putem proteja de E.coli

Specialistii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomandă următoarele măsuri:

– spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa atingerea animalelor sau dejectiei animalelor, inainte si dupa schimbarea scutecelor, inainte si dupa prepararea mancarii (in special dupa atingerea de carne cruda, oua in coaja etc)

– spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor proaspete

– tratamentul termic corespunzator al carnii si a carnii tocate inainte de consum (cel putin 700 C timp de 2 minute in interiorul carnii)

– depozitarea separata a carnii proaspete de alte alimente, precum si utilizarea de tocatoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente

– fierberea laptelui proaspat (crud) inainte de consum

– evitarea manipularii in conditii de igiena precara a alimentelor

– persoanele care prezinta simptomatologie caracteristica bolilor cu transmitere infectioasa sa evite prepararea si servirea hranei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here