Blănculescu, omul care a cercetat dosarele ARO şi Universitatea de Stat, „resuscitat” în guvern

IONEL SE-NTOARCE Pus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu să combată evaziunea fiscală, Ionel Blănculescu, fost ministru al Autorităţii Naţionale de Control în Guvernul lui Adrian Năstase, a cercetat în 2004 şi două dosare de mare corupţie din Argeş: privatizarea uzinei ARO şi megafrauda de 12 milioane de euro de la Universitatea de Stat din Piteşti, ambele, însă, fără nicio finalitate. Unul dintre cei mai temuţi oameni în guvernul condus de Adrian Năstase era Ionel Blănculescu, ministru delegat pentru coordonarea Autorităţii Naţionale de Control.

Mai nou, Blănculescu a părăsit barca PSD şi a ajuns secretar al Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, aflat în subordinea premierului Mihai-Răzvan Ungureanu, organism care se ocupă şi de combaterea evaziunii fiscale.
Legat de Argeş prin… soţie, Ionel Blănculescu promite, mai nou, că se va lupta cu evazioniştii la fel cum a făcut-o şi în 2004, atunci când, tot la fel, spărgea ecranul televizoarelor, spunând că vrea să facă lumină în ultradubiosul dosar al privatizării ARO, privatizare ce a adus mari prejudicii statului român. Mai mult, în octombrie 2004, cu două luni înainte de bătălia electorală pentru alegerile prezidenţiale dintre Adrian Năstase şi Traian Băsescu, Ionel Blănculescu anunţa sus şi tare că toţi ce vinovaţi pentru privatizarea păguboasă a ARO vor ajunge după gratii. Totul, însă, era făcut în scop electoral, pentru a-i aduce voturi lui Adrian Năstase în Câmpulung, oraş care nu vroia să audă de PSD, după ce uzina ARO fusese furată la propriu de „băieţii deştepţi” ai acelor vremuri.
Ca să fie şi mai convingător în ochii electoratului din Muscel, la jumătatea lunii octombrie 2004, Blănculescu a venit personal la Câmpulung pentru a verifica modul de înstrăinare a activelor şi mijloacelor fixe din uzina ARO. A organizat atunci şi o conferinţă de presă, unde nu s-a sfiit să-l ameninţe direct pe fostul director de la ARO, Iustin Preoteasa, aflat chiar lângă el la masă, că zilele îi sunt numărate şi că, dacă va fi găsit vinovat de jaful uzinei, personal îi va pune cătuşele. Ca să-i ameţească şi mai tare pe musceleni, la numai trei zile de la acea vizită, instituţia condusă de către Ionel Blănculescu, în speţă Autoritatea Naţională de Control, remitea presei un „impunător” comunicat de presă prin care anunţa că, „împreună cu Parchetul General de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, a demarat o amplă acţiune de verificare a unor dosare grele de corupţie şi fraudă fiscală, iar în capul listei se află dosarul de la ARO Câmpulung”.
Toate bune şi frumoase, numai că… Adrian Năstase a pierdut alegerile, iar dosarul fabricat de Ionel Blănculescu a ajuns la liberalii din Guvernul lui Tăriceanu, care, în schimbul unor înţelegeri „speciale” cu foştii directori de la Câmpulung, au lăsat baltă reanchetarea acestei privatizări atât de păguboase pentru Argeş.

Blănculescu a avut în mână şi dosarul de la Universitatea de Stat

Un alt important dosar de mare corupţie cercetat de Ionel Blănculescu în guvernarea lui Adrian Năstase a fost şi cel de la Universitatea de Stat din Piteşti. Megafrauda de peste 340 de miliarde lei vechi, cca 12 milioane de euro, a fost descoperită de o echipă a Direcţiei de Audit din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în urma unui control care a durat şase luni de zile. Atunci, inspectorii MEdC conduşi de Gabriel Ştefănescu, au stabilit că „jaful universitar” a fost făcut în perioada 1997- 2005, când s-au executat lucrările de construcţie la sediul rectoratului din Piteşti, str. Târgul din Vale. Potrivit raportului de audit întocmit de inspectorii MEdC, principalul vinovat era fostul rector Gheorghe Barbu, pe care Gabriel Ştefănescu l-a denumit, nici mai mult, nici mai puţin, decât „un pericol pentru banul public”. Asta, deoarece rectorul Barbu a reuşit performanţa de a direcţiona fonduri uriaşe către o singură firmă – SC Argecom SA, condusă de Gigi Axinte. Persoanele care l-au sesizat la vremea respectivă pe fostul ministru al Controlului de matrapazlâcurile făcute de rectorul Gheorghe Barbu au fost chiar doi profesori din cadrul Universităţii Piteşti, prof. univ. dr. Mărioara Abrudeanu, membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice, şi prof. univ. dr. Adelina Georgescu, preşedintele Societăţii Române de Matematică Aplicată şi Industrială. Acum, că Ionel Blănculescu a fost „resuscitat” în Guvernul lui Răzvan Ungureanu, aşteptăm ca acesta să îşi aducă aminte că, pe vremuri, a promis că va face dreptate în cazul ARO şi Universitatea din Piteşti…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.