Schimbarea la Faţă a Domnului este prăznuită pe 6 august. Această sărbătoare aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o.

Amintim că firea umană şi dumnezeiască din Hristos sunt unite în chip neamestecat, neschimbat, neîmpărţit şi nedespărţit în Hristos.

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului datează de la începutul sec. al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena zideşte o biserică pe Muntele Tabor. Această sărbătoare începe să fie menţionată în documente din prima jumătate a secolului al V lea. În Apus, sărbătoarea Schimbării la Faţă s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulţumire pentru biruinţa creştinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456.

Cine spală haine astăzi va fi năpădit de ploşniţe şi păduchi

Se spune despre această zi că este hotar pentru vară şi este privită ca începutul toamnei. Sărbătoarea mai poarta numele de Obrejenie, denumire slava care înseamnă transformare, schimbare. În popor, se spune că cei care nu respectă această sărbătoare se vor usca şi vor fi galbeni precum florile care încep de acum să pălească. Cine spală haine va fi năpădit de ploşniţe şi păduchi. Dacă fetele spală haine în această zi nu le va mai creşte părul, aşa cum nu va mai creşte iarba în lunile următoare.

Se mai spune că dacă dimineaţa nu-ţi vezi umbra capului la răsăritul soarelui, nu vei mai apuca sfârşitul anului. Dacă te cerţi în această zi, tot în ceartă o vei ţine până la finele anului. De asemenea, se crede că dacă te rogi în această zi să scapi de un obicei dăunator, precum beţie, fumat, preacurvie, sigur vei avea leac.

Dacă în ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită, toamna va fi roditoare şi îmbelşugată

Gravidele care prăznuiesc această zi cum se cuvine vor avea o naştere uşoară şi vor avea copii sănătoşi. Dacă în ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, bătrânii spun că toamna va fi roditoare şi îmbelşugată. Dacă plouă, toamna va fi mohorâtă.

Se mai spune că de acum nu mai este vreme să faci baie în ape repezi de munte, pentru că le-a spurcat cerbul şi te poţi îmbolnăvi şi nici să mai dormi afară.

Comments

comments