Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunţat miercuri, 23 noiembrie, într-un comunicat de presă, că verifică toate transporturile de păsări care vin din țările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, scopul acţiunii fiind prevenirea pătrunderii bolii pe teritoriul României.

ANSVSA a întreprins măsuri suplimentare pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României, în urma informațiilor primite de la Comisia Europeană și a mesajelor de alertă ale Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală referitoare la situația epidemiologică privind influența aviară din Uniunea Europeană. Printre măsurile luate de veterinari se numără monitorizarea severă a comerțului intracomunitar şi verificarea tuturor transporturilor de păsări care vin din țările unde au fost diagnosticate focare de influență aviară. De asemenea, ANSVSA a dispus intensificarea măsurilor specifice privind gripa aviară în exploatațiile comerciale și revizuirea programelor de biosecuritate, primăriile fiind notificate să dispună interzicerea accesului palmipedelor (rațe, gâște) la luciul de apă.

Medicii veterinari au fost instruiţi pentru asigurarea unei supravegheri sanitare veterinare continue privind influența aviară și a respectării legislației specifice, s-a intensificat controlul pentru planurile de biosecuritate la nivelul exploatațiilor comerciale avicole și au fost impuse restricții și măsuri corespunzătoare în cazul în care sunt depistate neconformități.

Comments

comments