Ordinul ANRE 179/2015, pentru aprobarea “Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale”, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Persoanele care au in casa aparate care folosesc gaze, precum aragazul sau centrala termica, si care au geamuri termopane in incaperile in care acestea sunt pozitionate SUNT OBLIGATE, conform legislatiei, sa monteze detectoare de gaz, altfel risca amenzi de mii de lei. In plus, refuzul de a instala detectoarele poate lasa cetatenii fara gaze…..

In ceea ce priveste ferestrele, acestea sunt obligatorii pentru toate incaperile in care sunt montate aparate consumatoare de gaz. Ferestrele trebuie sa fie capabile sa cedeze la presiuni de cel putin 1.180 Pa si trebuie sa aiba o suprafata minima totala de 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de incapere, in cazul constructiilor din beton armat, sau de 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de incapere, in cazul constructiilor din zidarie.

Totusi, in situatia in care geamurile ferestrelor au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (cum sunt cele termopane sau cele securizate, de exemplu), ordinul ANRE dispune ca este obligatorie montarea detectoarelor de gaze care inchid automat conducta de alimentare a aparatelor.

Pretul unui detector de gaze variaza in functie de producator, insa, in mod obisnuit, un astfel de dispozitiv costa intre 100 si 200 de lei. Verificarile si reviziile periodice sunt obligatorii.

Comments

comments