Alunițele, soarele și cancerul de piele – acordăm suficientă importanță acestui trio?

În ziua de azi aflăm din ce în ce mai multe informații despre alunițe, cancer de piele, evitarea expunerii la soare, atat din media, cât și din lumea medicală. V-ați întrebat cu siguranță “de ce oare?”.

Unele persoane simplifică totul și tratează subiectul cu superficialitate și scepticism: vor să ne vândă o cremă de protecție solară sau să atragă clientela pentru diverse servicii medicale.

10 motive pentru care trebuie tratate cu atenție alunițele și expunerea la soare

– 132.000 cazuri de melanom au fost diagnosticate în fiecare an (World Health Association).

– Nivelul stratului de ozon scade. Odată cu el scade și nivelul natural de protecție împotriva razelor ultraviolete care duc la mutații specifice la nivel celular și ulterior la apariția melanomului și altor cancere de piele.

– Oricine poate dezvolta melanom. Spre deosebire de alte cancere, melanomul poate aparea la orice vârstă și este frecvent diagnosticat la persoane mai tinere de 50 de ani.

– Persoanele cu un istoric familial de melanom au șanse mai multe de a dezvolta acest cancer.

– Cei cu piele deschisa la culoare, blonzi, cu ochi verzi sau albastri, deci care au mai putin pigment protector împotriva razelor UV, au risc mai mare de a dezvolta un melanom.

–  Avem nevoie de protecție suplimentară împotriva razelor UV pentru a evita apariția cancerelor de piele întrucat stratul de ozon se subțiază progesiv și considerabil. Din acest motiv medicul vă recomandă să folosiți crème de fotoprotecție. De multe ori vă sunt recomandate anumite creme și branduri deoarece în spatele unei creme de fotoprotecție de calitate se află echipe întregi de chimiști, cercetare, industrie pentru a asigura o protecție solară cu spectru cât mai larg (împotriva UVA, UVB) de calitate și dovedită.

– Tineți cont că orice cremă de fotoprotecție trebuie folosită în cantităîi generoase și reaplicată de câteva ori pe zi.

– Diagnosticul precoce salveaza vieti! Examinarea atentă, personală și regulată, completată eventual cu poze periodice comparative reprezintă primul pas care nu este dificil și nu ne costă nimic. Trebuie să vă concentrați asupra tuturor alunitelor, inclusiv cele roșii sau de culoarea pielii și să le urmăriți pe cele cu formă neregulată și culoare variabilă care iși schimba forma, culoarea, conturul, dimensiunile, alunițele care sangerează chiar și fără a fi traumatizate. Daca aveti dubii, cel mai bine este să vă adresați dermatologului pentru examinare și dermatoscopie. In acest fel o să stabiliți un “status bazal” de la care să începeți activitatea de urmărire personală.

– Rata de supraviețuire la 10 ani a pacienților diagnosticați cu melanom în stadiul 1A este de 95% iar a celor in stadiul IV de 10-15% (www.cancer.org)

– Sunt dovezi clare că persoanele cu multe alunițe atipice au risc mai crescut de a dezvolta melanom. În aceste cazuri, cartografierea (molemapping) alunițelor de către dermatolog este o investigație foarte utilă.

Cu alte cuvinte, ar trebui să trecem peste idei preconcepute,  să realizăm că sanatatea noastra este pe primul loc și că “paza buna trece primejdia rea”. Examinați-vă alunițele, în special daca sunt în număr mare și dacă aveți dubii adresați-vă medicului dermatolog. Nu uitați că o cremă fotoprotectoare de calitate o să blocheze din razele UV dăunatoare dar nu în totalitate, asa că evitați expunerea îndelungată la soare, mai ales la ore de vârf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.