Actul de naştere în original al marelui om politic argeşean Armand Călinescu

„Act de nascerea a copilului Armand de secs masculin, născut eri la ora unusprezece dimineaţa, în casa părinţilor sei cu no. 140 din strada Egalitatea,  coloarea de Negru…”

Unul dintre cei mai iluştri oameni politici pe care i-a dat Argeşul este, fără îndoială, Armand Călinescu. Născut pe 4 iunie 1893 la Piteşti, a urmat cursurile primare la Şcoala de Băieţi nr. 1. Deşi handicapat de un vădit defect fizic cauzat de pierderea ochiului stâng în timp ce se juca cu arcul, Armand Călinescu era un copil foarte sociabil. Primise de la colegi diploma de camaraderie – fiind proclamat „cel mai bun camarad”.

De o inteligenţă sclipitoare, Armand Călinescu a urmat Liceul I. C. Brătianu, iar în 1912 a început cursurile învăţământului superior, urmând Facultăţile de Drept şi Filozofie. A obţinut două licenţe: în Drept şi în Litere şi Filozofie.

Dacă activitatea ilustrului om politic argeşean a fost prezentată cu lux de amănunte atât în cărţi, cât şi în filme documentare, vă prezentăm şi actul de naştere al lui Armand Călinescu.

Fila ce conţine acest act de naştere al lui Armand Călinescu are numărul 164 şi face parte din Registrul 1, ce cuprinde înregistrările naşterilor din Piteşti în anii 1891-1893.

Vă prezentăm, în continuare, conţinutul actului de naştere original al lui Armand Călinescu, dar şi modul cum a fost el redactat, la 22 mai 1893.

Act original Armand Calinescu

Registrul Starei Civile pentru născuţi
Nr. 164, Maiu, 23

Din anul una mie opt sute nouăzeci şi trei, luna maiu, ziua douăzeci şi trei, ora patru post meridiane. Act de nascerea a copilului Armand de secs masculin, născut eri la ora unusprezece dimineaţa, în casa părinţilor sei cu no. 140 din strada Egalitatea, coloarea de Negru.

Fiu legitim al d-lui Michail Călinescu în etate de azi două zeci şi şapte, român ortodox de profesie medic veterinar şi al soţii acestuia Ecaterina Călinescu născută Gherman, de două zeci şi doi, după declaraţiunea făcută de tatăl, care ne-a presentat copilul. I – Martor, d-nu Spirescu George, de ani treizeci, căpitan. II – Martor,d-l Panaitescu George, de ani două zeci şi şase, locotenent, ambii domiciliaţi în sus notata stradă, care au subscrisu la acest act, după ce li s-au citit împreună cu noi şi declarantele.

Constatat după lege de noi, oficierul stării civile din Pitesci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.