9 urși din județul Argeș urmează să fie împușcați, în baza noului Ordin de Ministru nr. 1169/ 04.09.2017, în ciuda asigurărilor date de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, potrivit căreia, cităm,”nu este vorba despre un Ordin de Ministru pentru uciderea carnivorelor mari”. Alți trei urși – o femelă cu doi pui – vor fi relocați, a anunţat WWF România.

Vor fi împuşcaţi 4 urşi la Arefu, Rucăr – 2, Corbi – 2, Valea Danului -1. De asemeena, se cere aprobare pentru cel de al zecelea animal, la Corbeni. Cele trei animale relocate sunt tot din Corbeni.

“Ne întrebăm de ce doar trei dintre animale vor avea șansa să trăiască, în vreme ce pentru restul urșilor fost favorizată soluția uciderii și nu a relocării. Semnalăm totodată lipsa oricărei initiative a ministerului de a încuraja folosirea unor mijloacele de prevenire a conflictelor om-urs în afară de împușcarea urșilor, cum ar fi gardurile electrice, câinii specializați sau Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice” au mai precizat reprezentanţii organizaţiei.

Aceştia solicită în continuare abrogarea Ordinului de Ministru nr. 1169/ 04.09.2017 sau modificarea acestuia urgent, astfel încât să țină cont de recomandările exprimate în dezbaterea publică, considerând că doar așa vor fi protejați atât oamenii, cât și urșii și lupii.

Comments

comments