24 Iunie 2020 – 80 de ani de la înființarea Escadrilei Albe. Unitatea formată doar din piloţi femei evacua răniţii de pe front

0
216

24 Iunie 2020 – 80 de ani de la înființarea Escadrilei Albe. Unitatea formată doar din piloţi femei evacua răniţii de pe front. Escadrila Albă, a cărei denumire oficială inițială a fost Escadrila Sanitară, a fost o unitate a aviației militare românești încadrată cu femei pilot și care a avut ca misiune evacuarea răniților de pe front, în al Doilea Război Mondial. Deoarece inițial avioanele au fost vopsite în alb, având însemnele Crucii Roșii, jurnalistul italian Curzio Malaparte le-a denumit „Escadrila Albă”, denumire preluată și de alți scriitori. România a fost singura țară din lume care a avut în al Doilea Război Mondial o escadrilă de acest fel.

Ideea de a înființa o formație de avioane sanitare pentru transportul răniților cu avioane pilotate de femei, i-a revenit prințesei Marina Știrbei (membră a Comitetului Central al Crucii Roșii din România).

Unității înființate în anul 1940 i-au fost atributie mai multe tipuri de aeronave, în principal avioane poloneze. Primele aviatoare ale escadrilei au fost: Nadia Russo, Mariana Drăgescu, Virginia Duțescu și Virginia Thomas.

Ulterior, acestora li s-au alăturat și alte femei pilot, între care și Smaranda Brăescu, cunoscută drept „Regina Înălțimilor” și una dintre primele aviatoare din România, prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană europeană la paraşutism (1931) şi campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA). A rămas cunoscută în epocă pentru reușitele sale, dar și pentru dragostea faţă de portul popular, pe care îl considera cel mai potrivit costum de gală, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Sursa: Facebook/Fortele Aeriene Romane

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here