2.000 de poliţişti şi jandarmi vor supraveghea alegerile din Argeş

Domnule comandant, aţi început o campanie agresivă de informare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun dacă acceptă mita electorală. Sunt indicii că ar urma să se întâmple aşa ceva?
Noi ne facem, în primul rând, datoria de a-i informa pe cetăţeni, pentru a-i preveni cu privire la mita electorală şi riscurile la care se expun dacă încalcă legea. Astfel, vor fi împărţite 18.000 de flyere şi 2.200 de afişe, plus spoturi pe TV şi radio. Colaborăm cu Instituţia Prefectului, cu Jandarmeria şi cu ISU Argeş şi vom intensifica această campanie mai ales în mediul rural, unde oamenii sunt mai puţin informaţi în ceea ce priveşte posibilele riscuri.

„În pre-ziua şi ziua desfăşurării alegerilor vom avea şi 54 de echipe operative de investigare şi cercetare a evenimentelor şi 8 rezerve de intervenţie”

Ce efective vor fi angrenate în alegerile din 9 decembrie?
Vor acţiona peste 2.000 de oameni, din toate structurile MAI, poliţişti şi jandarmi, pentru a asigura cadrul optim de organizare şi desfăşurare a procesului electoral, inclusiv paza secţiilor de votare. În pre-ziua şi ziua desfăşurării alegerilor, vom avea şi 54 de echipe operative de investigare şi cercetare a evenimentelor şi 8 rezerve de intervenţie, formate din jandarmi şi lucrători ai Serviciului de Acţiuni Sspeciale de la I.P.J. Acestea se vor deplasa în zonele unde există riscul producerii unor acte de tulburare a ordinii publice, pentru soluţionarea unor situaţii neprevăzute şi pentru verificarea unor sesizări, incidente sau evenimente în legătură cu procesul electoral. În plus, vor fi active şi echipe de investigaţie în civil. Avem totul acoperit, pentru că nu lucrăm după ureche, ci, de fiecare dată, realizăm o analiză a riscului.

Care este riscul producerii de incidente în Argeş?
Potrivit analizei noastre, nu unul mare, ci mai degrabă undeva spre mediu. Au trecut deja două săptămâni de campanie şi nu avem decât două sesizări, dintre care una s-a dovedit a fi falsă.

Care sunt infracţiunile la legea electorală şi care sunt pedepsele?
În primul rând, cele prevăzute de Legea 35/2008 şi Ordonanţa 55: promisiunea, oferirea şi luarea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. E o pedeapsă serioasă! Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor se pedepseşte, de asemenea, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Introducerea mai multor buletine de vot în urnă se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. 

Pentru ce pot fi amendaţi alegătorii sau susţinătorii unui candidat, în ziua votului?
Amenzile prevăzute de lege variază între 1.500 şi 4.500 de lei: semnarea listei de susţinători cu încălcarea dispoziţiilor legii – amendă de la 1.500 până la 4.500 de lei. Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe – amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei. Refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila alegatorului care a semnat în lista electorală – amendă de la 4.500 până la 10.000 de lei. Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic – amendă de la 1.000 de lei până la 2.500 de lei.

Ce se întâmplă în cazul apelurilor şi sesizărilor false, folosite ca mijloace intimidare sau şicane pentru contracandidaţi?
Şi acestea pot fi sancţionate contravenţional, se poate ajunge şi la 10 milioane amendă! Odată declanşată o acţiune de acest gen, ea trebuie închisă cumva: dacă se confirmă – cu amendă sau dosar penal, dacă nu se confirmă – cu amendă contravenţională pentru cel ce a alertat fals. Au fost astfel de incidente la precedentele alegeri, e de aşteptat să se producă şi acum.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.