Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internațională a Studenților în anul 1941 de către Consiliul Internațional al Studenților pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga. În 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Caroline, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor, un număr de nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Ziua internațională a studenților a fost marcată astfel, pentru prima dată, în 1941, la Londra, de către Consiliul Internațional al Studenților (care avea mulți membri din rândul refugiaților) în acord cu aliații de război, iar tradiția a fost menținută de Uniunea Internațională a Studenților, scrie site-ul http://17thofnovember-internationaldayofstudents.webstarts.com.

Ziua Studenților este astăzi printre sărbătorile oficiale din Grecia. Revolta studenților politehniști din Atena împotriva juntei militare greceşti din 1973 a ajuns la un punct culminant în 17 noiembrie. Odată cu primele ore ale zilei de 17 noiembrie un tanc AMX 30 a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii.

Și zilele oficiale de sărbătoare din Republica Cehă (din 2000, datorită eforturilor depuse de studenții cehi din Consiliile din instituțiile de învățământ superior), și din Slovacia conturează lupta studenților pentru libertate și democrație.

Comments

comments