1 Martie – tradiţii şi obiceiuri! Părinţii le leagă copiilor o monedă la gât sau la mână pentru ca aceştia să fie feriţi de boli şi necazuri tot anul

Prima zi din primăvară este însoţită de o serie de credinţe şi superstiţii. De 1 Martie, fetele primesc mărţişoare de la baieţi, iar părinţii le leagă copiilor o monedă la gât sau la mână pentru ca aceştia să fie feriţi de boli şi necazuri tot anul.

Se spune ca felul in care traiesti prima zi a primaverii, asa vei fi tot sezonul. Tocmai de aceea, pentru a avea energie si chef de munca inca de la prima ora a diminetii, este recomandat ca fetele sa se spele pe fata cu apa rece sau cu zapada, daca a mai ramas nea prin curte.

De asemenea, in ziua de 1 Martie se leaga la fiecare pom roditor fir rosu, ca sa faca poame multe.

La luna plina se scoate banutul de la gat si se cumpara cu el cas dulce si vin rosu pentru ca fetele sa aiba culoarea casului si sa fie rumene ca vinul.

Totodata, se spune ca daca de 1 Martisor e vreme frumoasa, atunci vom avea o primavara luminoasa.

Pe 1 Martie se consuma vin rosu si cas dulce de oaie, doua alimente asociate cu prosperitatea si cu un an agricol bun.

1 Martie este o zi speciala pentru fiecare dintre noi, fapt pentru care e recomandat sa nu ne certam pentru ca o vom tine in dispute pana la toamna.

Trebuie sa porti martisorul, daca ai primit, pana la prima inflorire a copacilor sau la prima luna plina din primavara. Martisorul este cel mai cunoscut talisman pentru sufletul oamenilor, un cadou ce poarta noroc daca este purtat la mana, pe partea dreapta si in piept, pe partea stanga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here