După ce timpul nefavorabil a încurcat rău planurile agricultorilor astă vară, pe timpul seceratului grâului, vremea le face probleme şi acum, în plină campanie de recoltare a porumbului. Potrivit specialiştilor de la Direcţia Agricolă, acest lucru încurcă, mai departe, şi lucrările agricole de toamnă, respectiv pregătirea terenurilor şi însămânţările culturilor de grâu, orz, triticale şi rapiţă. În plus, condiţiile grele înseamnă şi un consum mai mare de motorină şi, implicit, costuri mai mari la lucrări.
„Suntem în întârziere mare la recoltarea porumbului, pentru că mare parte din culturi sunt încă verzi şi foarte, foarte umede. Cel mai probabil că vom ajunge în noiembrie, destul de târziu, până ce vom termina. Spre exemplu, acum avem un procent de recoltare la porumb de doar 54%. Din cele 55.705 hectare pe care le avem, după ultimele date centralizate şi trimise la Minister, am reuşit să culegem doar în jur de 30.000! La floarea soarelui stăm ceva mai bine, dar nu bine pentru timpul ăsta: avem recoltate 78% din cultură, adică circa 9.500 de hectare din cele 12.600 cultivate anul acesta. Cât despre recolta medie la hectar, e mică, cu mult mai mică decât într-un an bun! La porumb este, până acum, de 4.000 de kilograme la hectar, iar la floarea soarelui – 1.700! Problema o reprezintă, după cum spuneam, şi greutatea cu care se lucrează terenurile după ce s-a reuşit culesul recoltei de toamnă. Din cauza tasării, ca urmare a îmbibării cu apă, se merge foarte greu şi se face cu un consum de motorină mult mai mare decât normal!”, spune Silviu Dumitrescu, directorul Direcţiei Agricole.
Tocmai de aceea, însămânţările de toamnă sunt mult întârziate. Cea mai proastă situaţie este la grâu, unde, din cele 52.000 de hectare pe care fermierii argeşeni şi-au propus să le cultive pentru la anul, s-au însămânţat doar 20.000, adică numai 38-40%! La triticale, din 4.000 de hectare s-au înfiinţat culturi pe circa 3.000, adică în proporţie de 75%, la fel şi la rapiţă, unde s-au făcut culturi pe 7.500 de hectare din cele 10.000 propuse. Cea mai bună situaţie se regăseşte la orz, unde procentul este de 80%, fermierii reuşind să însămânţeze 2.000 din cele 2.500 de hectare.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI