Votul de 3 zile în diaspora, probleme de logistică și costuri URIAȘE. Ambasadorii: „Vă bateți joc de noi?” Votul din Diaspora la alegerile prezidențiale din noiembrie, care se va desfășura pe parcursul a trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, ridică mai multe probleme de logistică decât au fost luate în calcul la adoptarea noii legislații electorale prin care s-a dorit să nu se mai repete ceea ce s-a întâmplat în 26 mai la alegerile europarlamentare în secțiile de votare din afara țării.

Ambasadorii care au comunități mari de români au avut o întâlnire foarte tensionată, săptămâna trecută, cu reprezentanții MAE, AEP și STS, reproșându-le acestora că este imposibil să rezolve, logistic, cerințele introduse în legislație.

Cea mai mare problemă, au explicat surse participante este legată de spațiile pe care ambasadele trebuie să le închirieze pentru organizarea alegerilor. Asta, pentru că este nevoie de 7 sau 8 zile, nu doar de cele 3 pentru vot, timp necesar pentru amenajări, instalarea cabinelor de vot şi a urnelor, întâlniri cu membrii secției de votare, numărătoarea voturilor, curățenie etc. Ambsadele nu vor găsi prea uşor spaţii în locațiile publice din străinătate, acestea fiind greu de eliberat pe parcursul unei săptămâni de lucru, iar locațiile private sunt foarte scumpe. În plus, date fiind problemele din ziua votului de la alegerile trecute, mulţi sunt reticenţi la a închiria spaţiile pentru aşa ceva.

Şi problema personalului secţiilor de vot este una spinoasă. Cei care vor face parte din comisiile de la secțiile de vot trebuie să își ia concediu cel puțin 8 zile pentru a putea acoperi activitățile obligatorii legate de procesul electoral.

În plus, numărul secțiilor de votare se dublează în Diaspora și vor crește și costurile necesare plății celor care vor face parte din comisii. Constantin Mitulețu, președintele AEP, a explicat că numărul de secții de votare a fost mărit la 900, mai mult decât dublu față 441 câte s-au dovedit insuficiente la alegerile din 26 mai.

Pe surse, discuţiile au fost ”neplăcute” și chiar cu ”urlete”. Unii dintre ambasadori au strigat: ”Vă bateți joc de noi?”

”Problemele pe care le-au ridicat ambasadorii țin doar de misiunile lor diplomatice. Întinderea votului din Diaspora pe mai multe zile creează aceste probleme, majoritatea fiind de natură logistică. Gândiți-vă însă, că și Președintele, și premierul, și Parlamentul au propus inițial 7 zile. Noi, AEP, am fost singura instituție care am susținut și am insistat pentru votul pe 3 zile. Am cântărit, am analizat că e mult pe 7 zile. Dacă făceam pe 7 zile era și mai rău. În acest moment, din ce ne-a comunicat MAE, sunt aproximativ 900 de secții de vot în Diaspora” a declarat Mitulețu.

Costul estimativ al votului din Diaspora este de aproximativ 35 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro este costul suportat de AEP pentru votul prin corespondență și buletinele de vot. Anii trecuți suma cheltuită pentru votul în Diaspora era în jur de 4 milioane de euro, a mai explicat președintele AEP.

Comments

comments