Vlad Ţepeş a înviat la Cetatea Poienari

DRACULA FEST O noapte magică, printre boieri, domniţe, ţepe şi călău. Îi invidiez pe fluturii care mişună seara la cetatea Poienari. Îi invidiez pentru că ei nu au de urcat 1.480 de trepte până sus, în vârf.

În acelaşi timp, trebuie să recunosc că şi această ascensiune e una motivantă şi pitorească, un mod de a-ţi depăşi condiţia umană. Aşa a fost şi vineri seara, cu ocazia „Dracula Fest”, manifestare aflată sub egida „Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului”, organizate de Consiliul Judeţean Argeş.
După ce am luat o bocceluţă cu merinde şi apă şi am urcat interminabilele trepte în vreo 25 de minute, la intrarea în cetate am dat nas în nas cu…Vlad Ţepeş, doi boieri şi două domniţe, aflaţi pe un eşafod care avea şi ştreangul de rigoare, dar şi o secure însângerată pentru călău.

Ţepeş „înviase”, încarnat de un actor cu trăsături asemănătoare.
La 10 metri mai încolo, doi traşi în ţeapă (bineînţeles nu în carne şi oase, ci în…plastic – foarte veridic) făceau ca atmosfera medievală să fie la ea acasă. Printre cei 150 de oaspeţi care au ajuns la altitudinea de 860 de metri a cetăţii i-am remarcat pe vicepreşedintele CJ Argeş, Simona Bucura- Oprescu, primarul din Arefu, Gheorghe Stoican şi directorul Muzeului Judeţean, Spiridon Cristocea, cel care a făcut şi un interesant istoric al locului.

În câţiva ani, se va urca cu funicularul

După cum a precizat vicepreşedintele Simona Bucura-Oprescu, CJ Argeş face eforturi pentru ca, în câţiva ani, la cetatea Poienari să se urce cu funicularul. O asemenea investiţie ar atrage, cu siguranţă, şi mai mulţi turişti.
După inaugurarea…eşafodului, toţi invitaţii au urcat printre ziduri şi – având ruinele pe post de gradene – au asistat la un spectacol memorabil. Mai întâi, a fost miniconcertul ansamblului „Muntişor” din Arefu (ansamblu care cântă la… solzi), urmat de un recital de muzică şi poezie al talentatului actor Florin Dumitru. După aceea, zidurile cetăţii au…luat foc, de „vină” fiind spectaculosul joc de flăcări al trupei Starfix. Iar la final, „pour la bonne bouche”, cum ar spune francezul, un concert absolut încântător de muzică tradiţională europeană al trupei bucureştene PONTICE, trupă al cărei fondator şi solist este actorul Cătălin Mirea de la Teatrul „Al. Davila”.
La final, aproape de ora 23, ne aştepta o altă aventură plină de adrenalină: coborârea celor 1.480 de trepte având pe post de lumină un celular sau o lanternă. Însă şi acest ultim capitol al serii a avut şarmul lui.
Una peste alta, spectacolul văzut vineri seara ne-a convins încă o dată de un lucru: Cetatea Poienari – un loc cu adevărat magic – are nevoie de multe investiţii pentru a fi valorificată la maximum, aşa cum merită. E nevoie de reparaţii, de mai multe suveniruri, de plăcuţe şi indicatoare în mai multe limbi şi mai ales de drumuri fără gropi. Sperăm că timpul şi…iniţiativele le vor rezolva pe toate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.