O MARE GLORIE… LĂSATĂ-N MIZERIE După o existenţă de zeci de ani şi rezultate de excepţie, FC Argeş, echipa- fanion a judeţului, îşi trăieşte în prezent ultimele clipe. Odată cu ea, fostele sale glorii suferă, la rândul lor, drame înfiorătoare. Viorel Turcu, unul dintre cei mai de temut atacanţi din perioada de aur a echipei FC Argeş, rămas fără ambele picioare, se luptă acum să strângă 1.000 de euro să-şi schimbe protezele ca să poată să meargă din nou.

Viorel Turcu a fost unul dintre cei mai de temut atacanţi din perioada de glorie a echipei FC Argeş. Golurile sale au făcut ca alb-violeţii să câştige titlul naţional şi, mai apoi, reuşitele sale s-au mutat pe Stadionul Ghencea. Născut pe 9 august 1960, la Popeşti – Slobozia, Viorel Turcu spune că, încă de mic, i-a plăcut fotbalul. „Nu aveam pe atunci posibilităţi prea mari ca să jucăm fotbal cu o minge adevărată. Cum prindeam un ghem sau o cutie, loveam cu piciorul în ea până nu mai puteam. Aşa am început eu aventura cu sportul-rege!”.
În fotbalul mare a debutat în 1978, la un meci FC Argeş – FC Bihor. Dacă argeşenii câştigau sau terminau la egalitate, luau titlul. Dacă bihorenii pierdeau, retrogradau. Turcu a intrat în repriza secundă, a marcat, dar, din păcate pentru alb-violeţi, au pierdut meciul şi, prin urmare, au pierdut şi titlul. Aşa a început povestea celui care, de-a lungul vieţii, a jucat la FC Argeş, la Steaua, la Dinamo, la FC Olt şi la echipa naţională. „Am jucat la mai multe echipe, dar pot spune că la FC Argeş m-am simţit cel mai bine. Eram acasă, lumea mă iubea, rezultatele erau foarte bune!”, îşi aminteşte acum Viorel Turcu.
În 1979, Turcu a ieşit campion naţional cu FC Argeş, avându-l antrenor pe Florin Halagian şi colegi pe Cristian, Speriatu, Bărbulescu, Chivescu, Stancu, Cârstea, Olteanu, Radu II, Iovănescu, Toma, Eduard, Ralea, Moiceanu, M. Zamfir, Dobrin. „Este cea mai frumoasă amintire a mea, spune Turcu. Acel meci de poveste cu Dinamo va rămâne veşnic în memoria mea. Nu voi uita cum abia ne-am putut întoarce acasă, pe autostradă, pentru că toţi piteştenii ne blocau drumul. Erau oamenii călare pe noi, doreau să ne atingă, doreau să ne vorbească, doreau să ne vadă!”.

Operat cu ajutorul lui Becali şi Prigoană

Fost campion al României cu FC Argeş, Dinamo şi Steaua, Viorel Turcu, are acum, la doar 51 de ani, ambele picioare amputate din cauza unor infecţii. Piciorul drept i-a fost tăiat în august 2011, iar cel stâng, în 2008. Problemele medicale grave au apărut încă din 1996. Atunci a fost operat după ce i s-a descoperit un chist hidatic la coada pancreasului, dar din spital a plecat cu diabet chimic şi a devenit dependent de insulină.
Pentru proteza de la piciorul drept a apelat la Gigi Becali, care l-a ajutat cu bani, şi chiar i-a făcut o rentă viageră de 10 milioane de la Steaua, când a aflat despre necazurile sale. Cealaltă proteză şi-a făcut-o cu ajutorul lui Silviu Prigoană, Nicolae Dică şi Mircea Minea. La ceva timp, din cauza modificărilor produse la bonturile picioarelor, protezele trebuie însă schimbate, ceea ce implică o nouă cheltuială. În situaţia actuală, Turcu nu are însă posibilitatea de a le plăti circa 1.000 de euro. Astfel că a ajuns să ceară din nou ajutorul prietenilor, cunoscuţilor şi chiar al celor pe care nu i-a văzut vreodată, dar care i-au apreciat, la vremea sa, evoluţiile fotbalistice. „Nu înţeleg de ce s-au adunat toate necazurile astea numai pe capul meu! Poate sunt blestemat, nu ştiu ce să mai cred. Dar de ce, că eu n-am făcut rău nimănui, ba, dacă am putut, am făcut bine. Prea multe pe un singur om! Când eram la Dinamo, mi-a murit fetiţa, care avea o lună… Norocul m-a ocolit de multe ori. După a doua operaţie, două săptămâni n-am mai mâncat, nu mai aveam dorinţa de a trăi, pentru că mă simţeam o povară pentru soţie şi pentru băiatul meu de 28 de ani. Dar ei, familia, sora, cumnaţii, m-au încurajat mereu, m-au susţinut. Şi atunci parcă mi s-a luminat mintea. Mi-am spus: „ia stai, mă, de ce să mor? De ce să mă dau bătut? Vreau să trăiesc, parcă a urlat ceva în mine!”. Şi acum e la fel, trebuie să trec şi peste asta, să fiu tare, pentru că viaţa poate fi frumoasă şi pentru mine!”.

De trei ori campion naţional

Marea glorie a fotbalului argeşean a fost vizitat recent de Helmuth Duckadam, cel care a readus în atenţie drama prin care trece Viorel Turcu: „De 3 săptămâni este legat la pat. Sper să putem să-l ajutăm să poată merge din nou”, a declarat marele portar.
În vârstă de 51 de ani, Viorel Turcu a avut şapte selecţii la Naţională, marcând un gol. În Liga I a activat la FC Argeş (1977- 1982), Steaua (1982 – 1983, 1987), Dinamo (1984) şi FC Olt (1984 –  1986, 1988 – 1989). Cu primele trei echipe a reuşit să câştige câte un titlu naţional. Toţi cei care vor să-l ajute pe Viorel Turcu îl pot suna la numărul de telefon: 0727.420.465 sau pot face donaţii în contul RO 05 CECEB 50208 RON 2950107.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI