SCHIMBARE… DE IMAGINE Bucă, Ghebosu, Ciungu, Nae – Niculae – Nicuşor sau Vitrina… Sunt câteva dintre „motivele”, considerate întemeiate, potrivit legii, pentru care cineva poate cere schimbarea numelui. De la începutul anului, 31 de argeşeni au cerut să le fie schimbate numele. Peste 2.000 de români au scăpat, anul trecut, de nume ridicole, indecente sau prea lungi. În Argeş, de la începutul anului şi până în prezent, la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanei, unde se centralizează şi se analizează aceste cereri, s-au primit deja 31 de solicitări. Au fost aprobate 21, respinse 6 şi alte 4 sunt încă în analiză. Teoretic, în 60 de zile te poţi prezenta cu un nume nou, însă autorităţile argeşene sunt ceva mai rapide şi mai niciodată nu lasă să treacă atâta timp până să dea un răspuns definitiv, ne-a declarat Viorel Badea, director executiv al DJEP Argeş.  
Schimbarea numelui pe cale administrativă trebuie să aibă la bază un motiv temeinic, iar cererea trebuie să fie rezonabilă. „Nu poţi cere schimbarea numelui dacă te cheamă Popescu! Dacă eşti Bucă, Ghebosu, Ciungu… da! Nu există însă o listă pre-aprobată de nume sau prenume. Legea spune doar că se poate aproba schimbarea doar dacă ai probleme în societate din această cauză. Şi nici nu face deosebire între nume şi prenume, deci se poate cere schimbarea ambelor! Nae – Niculae – Nicuşor, spre exemplu, e un caz acceptat! Poţi să îţi alegi un alt prenume, dacă nu eşti mulţumit de cel cu care părinţii te-au înregistrat la naştere. Persoanele majore pot face o astfel de cerere în nume propriu, dar, în cazul copiilor, aceasta trebuie făcută de părinţi, iar, în cazul celor cu vârsta între 14 şi 18 ani, trebuie să semneze şi ei că sunt de acord cu schimbarea. De regulă astfel de cazuri se întâmplă mai des în cazul adopţiilor când, odată cu decizia definitivă, se întocmeşte un alt act de naştere, unde sunt trecuţi părinţii adoptatori, iar aceştia au posibilitatea de a schimba şi prenumele copilului sau de a-i adăuga un alt prenume”, mai spune directorul DJEP.   

Poţi să-ţi iei nume de sfânt, mai puţin pe al lui Dumnezeu

Legea mai spune că nu poţi lua numele unei persoane publice în viaţă fără acceptul acesteia, dar te poţi numi, spre exemplu, fără probleme, Napoleon! Poţi căpăta chiar şi un nume de sfânt, cu excepţia lui Dumnezeu. Cele mai frecvente situaţii care impun „corecţii”, spun autorităţile, sunt acelea când „numele e format din expresii indecente, ridicole, ori nume de boli (Labă, Curcă, Minciună etc.). Mai poate cere schimbarea persoana care are un nume format din mai multe cuvinte sau a folosit în exercitarea profesiei un alt nume, sub care e mai cunoscută în societate. La fel de îndreptăţiţi să solicite acest lucru sunt şi bărbaţii care poartă nume specifice femeilor sau invers, dar şi cei care au nume de provenienţă străină şi vor unele cu specific românesc.

Preşedintele CJ, Constantin Nicolescu, are semnătura finală în schimbarea numelui

Primul pas pe care trebuie să-l facă cei care se hotărăsc să-şi schimbe numele este să depună o cerere la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei de care aparţin, plus autobiografia, declaraţia privind motivele schimbării numelui şi cazierul. În unele cazuri se pot cere şi declaraţii de notorietate din partea altor persoane. Cererea trebuie publicată şi în Monitorul Oficial timp de 30 de zile, interval în care poate fi contestată de orice persoană interesată. Dosarul ajunge la direcţia specializată a Consiliului Judeţean Argeş, iar semnătura finală, după parcurgerea unor etape birocratice impuse de lege, îi aparţine preşedintelui CJ, Constantin Nicolescu. Taxele sunt, în general, cuprinse între 400 şi 500 de lei şi ajung la 700 de lei, în regim de urgenţă. Dacă cererea a fost respinsă o dată, solicitantul poate reveni atunci când pot fi invocate noi motive.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI