Week-end plin pentru salvamontiştii argeşeni din Făgăraş: timp de peste 24 de ore au acţionat pentru recuperarea a patru turişti israelieni care au avut probleme în apropeirea vârfului Negoiu. A fost necesară intervenţia elicopterului, una dintre victime fiind recuperare prin troliere. Modul de coordonare al acţiunii şi succesul intervenţiei au fost lăudate chiar de şeful DSU, dr. Raed Arafat.

„€Elicopterul SMURD-Mures a avut o noua misiune dificila de recuperare a unui turist strain accidentat in zona varfului Negoiu. Turistul s-a accidentat la nivelul membrului inferior vineri seara intr-o zona montana foarte greu accesibila. Salvamontul Arges si Sibiu au intervenit in cursul noptii insa nu s-a reusit localizarea turistului cu care erau in legatura telefonica permanenta. Elicopterul SMURD-Mures, operat de IGAv, a incercat localizarea turistului dimineata zilei de sambata insa conditiile meteo nu au permis continuarea misiunii. Turistul a fost localizat la scurt timp dupa aceea de Salvamont insa coborarea acestuia urma sa fie o operatiune f. dificila avand in vedere ca acesta nu putea merge independent iar traseul fiind unul f. dificil si periculos conform afirmatilor sefului Salvamont Arges. Astfel s-a apelat la elicopter din nou, conditiile meteo fiind mai favorabile, iar misiunea a reusit dupa cum vedeti in filmul atasat!”€ a scris Arafat pe Facebook. „€Felicitari celor de la Salvamont Arges si Sibiu si colegilor de pe elicopterul SMURD-Mures!” ・a fost mesajul şefului DSU.

Descrierea pe larg a operaţiunii de salvare a făcut-o Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, pe contul de Facebook.

„€Weekend de plin sezon la Salvamont Arges. In timp ce in Cheile Dambovicioarei se desfasura Memorialul Bebe Nistorescu, editia a V-a, iar alta echipa asigura asistenta la Vidraru Bike, am avut si o actiune de peste 24 de ore, pentru localizarea si extragerea unui turist israelian care a incercat sa “scurteze” drumul pe sub Negoiu, pe versantii sudici, unde este o jungla de jnepenis. S-a actionat in doua “valuri”, unul de noapte si altul de zi, pentru fazele urmatoare fiind pregatiti alti salvatori, daca mai era nevoie. Gabi Ruica, Pepino, Teo Vlad, Marius Gane, Relu Nica, Bogdan Dinoiu, Sorin Gane, Toma Cristian, Mara Maradona, Stoica Teodor-Cosmin, Raducu Constantin, Cornel Zarescu, Enache Mihai, Iulian Milea, Andu Turcu, Munteanu Daniel (Salvamont SB), Andrei Nicut, Paul Dăscălescu Nicolae Plesita, Adi Dascalescu, Cornel Gavanescu, Cornel Voicu, Alex Barsan, Ion Sanduloiu si interpretul nostru de limba rusa, salvamontistul Alexandru Halibei, care a facilitat obtinerea de informatii esentiale. Mentionez aici participantii la toate cele trei actiuni, pentru ca toate au fost importante. In partea finala a actiunii ni s-au alaturat doi jandarmi de la postul Arefu, care ne-au ajutat la recuperarea si transportarea tuturor participantilor, dupa retragere, cu un Duster. Multumim echipei aero de la SMURD Targu Mures, condusa de pilotul Marian Enache, fara de care si acum mai trageam de targa prin jnepeni” a povestit şi Ion Sanduloiu, directorul Salvamont Argeş.

„€Actiune de salvare in masivul Fagaras a patru turisti israelieni. Actiune a inceput vineri seara si a durat aproape 24 de ore. Cei patru s-au ratacit intr-o zona de jnepenis de sub varful Negoiu si au solicitat sprijinul salvatorilor montani cand au simtit ca nu se mai pot orienta. Zona foarte mare de jnepenis a facut aproape imposibila reperarea celor patru chiar si din elicopterul de salvare solicitat in sprijin. Trei dintre turisti au putut fi directionati telefonic catre cabana Capra, dar cel de-al patrulea, desprins de grup, a fost foarte geu de descoperit in labirintul de jnepeniș. In cautari s-au folosit inclusiv coordonate transmise din Israel obtinute in urma ultimelor convorbiri de pe telefonul acestuia. Turistul a fost gasit de salvamontisti, i-a fost acordat primul ajutor medical intrucat suferise si o luxatie la membru drept, apoi fiind recuperat cu un elicopter SMURD. La acţiunea de cautare salvare au participat 11 salvamontisti din Arges si unul din Sibiu.

Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin personal pregătit profesional şi atestat legal pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Salvamont Romania, întotdeauna alaturi si mereu prietenul Dumneavoasta pe cararile muntilor!”・

Comments

comments