Azi, la Palatul Cotroceni vor avea loc consultările peşedintelui cu partidele politice pentru desemnarea unui nou premier.

PSD şi-a stabilit lista scurtă de candidaţi. Potrivit informaţiilor obţinute pe surse, cele mai mari şanse le-ar avea Mihai Tudose, actualul ministru interimar al Economiei. Alături de el se mai află alţi doi parlamenteari: Adrian Ţuţuianu – deputat şi preşedinte al comisiei parlamentare pentru controlul SRI şi Mihai Fifor – senator şi preşedinte al comisiei de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Variantele vor fi discutate în şedinţa din această dimineaţă a ComitetuluI Executiv. La ora 15:00, delegaţia PSD, împreună cu reprezentanţii ALDE vor merge cu o singură propunere la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ulterior vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declrat deja public ce doreşte de la viitorul prim-ministru: trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că luni va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile.

El a respins „sfaturile şi „scenariile politicienilor de la Bucureşti, care îi sugerează nume de premier, afirmând că „aceste lucruri se stabilesc prin vot” la fel ca şi majoritatea.

Întrebat cum va „testa” existenţa noii majorităţi parlamentare, aluzie la declaraţiile sale de joi, Iohannis a spus că procedurile constituţionale sunt clare, el urmând să desemneze o persoană după consultări, care va trece prin votul Parlamentului. „o să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează. E simplu. nu e nicio complicaţie” a spus, zâmbind, Iohannis. „Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea pe urmă se verifică pe real în Parlament” a mai spus el.

Preşedintele Iohannis a mai spus că soluţia alegerilor anticipate este posibilă în cazul unei „crize profunde”  ceea ce el nu îşi doreşte, însă ele „nu pot fi excluse” ca variantă, totul depinzând de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.

„€Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă, şi eu în niciun caz nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament, a explicat preşedintele.

Comments

comments