Premierul Victor Ponta şi-a exprimat recent intenţia de a sprijini mass-media prin reducerea taxelor. În propunerea sa a inclus însă numai radiourile de ştiri şi televiziunea, evitând presa scrisă.

„M-am gândit şi am şi discutat, e una din deciziile majore pe care o putem lua într-un an neelectoral. 2015 poate fi un moment. Eu cred că printr-un tip de acord politic putem – şi ne permitem – un regim fiscal pentru tot ce înseamnă media – televiziune, presa scrisă, online. Cu un asemenea regim vreau să nu mai acceptam ideea că unii fac evaziune fiscală, vorbesc în sens penal, nu plătesc de zece ani nicio taxă şi cei care plătesc nu rezistă la competiţie”, a spus Victor Ponta.

Presa este susţinută de stat în mai multe ţări europene. În Franţa, statul cheltuieşte în jur de 1,5 miliarde de euro anual în ajutoare directe sau indirecte pentru mass-media. Tinerii de 18 ani, de exemplu, pot avea un abonament gratuit la orice ziar doresc, costurile fiind suportate de stat. În Danemarca, statul alocă în jur de 208 milioane de euro pe an în subvenţii pentru presă, în special prin reducerea TVA sau costuri reduse pentru distribuirea ziarelor.

Şi în Germania, TVA-ul pentru presă este redus, existând facilităţi pentru distribuirea presei sau costuri suportate de stat pentru serverele publicaţiilor online.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI