DEZVOLTARE Comuna Valea Iaşului a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în mandatul actualului primar, Nicolae Barbu. Investiţiile nu se vor opri, însă, aici, ele urmând să crească în perioada imediat următoare, printre priorităţile primarului Barbu aflându-se modernizarea drumurilor şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare.
Alimentarea cu apă
Printre proiectele cărora primarul Nicolae Barbu le-a acordat o atenţie deosebită a fost alimentarea cu apă. Practic, 5 dintre cele 7 sate ale comunei beneficiază de acest serviciu (Valea Iaşului, Cerbureni, Mustăţeşti, Ungureni şi Valea Uleului), urmând ca, în scurt timp, să se continue investiţia şi în alte zone. „Imediat ce vremea ne va permite, va începe să funcţioneze şi reţeaua de apă din satul Bărbăteşti, pentru că vom putea finaliza branşarea la curentul electric a staţiei de pompare din Ungureni. Prin punerea în funcţiune a acestei reţele de apă, se va face şi alimentarea corespunzătoare a grupului de case din satul Ungureni aflate mai sus de cimitir, dar şi a unor familii din satul Valea Iaşului, situate pe uliţa Sandu D. Vasile, prin cădere din respectiva reţea. În ce priveşte cel de-al şaptelea sat, Borovineşti, acesta va fi alimentat cu apă tot în acest an, prin extindere, din reţeua Cerbureni – Mustăţeşti. Banii pentru aceste investiţii vor fi asiguraţi prin PNDI”, a declarat primarul Nicolae Barbu.
Iluminatul public
Serviciul de iluminat public funcţionează în comuna Valea Iaşului fără nicio restricţie din anul 2005. Lămpile au fost amplasate din 2 în 2 stâlpi pe drumurile comunale şi uliţele săteşti şi în fiecare stâlp pe cele două drumuri naţionale care traversează localitatea: DN 7 C şi DN 73 C. Primarul Barbu are, însă, în derulare un proiect ce vizează folosirea energiei verzi pe fonduri de mediu. În acest sens se urmăreşte construirea unui câmp de panouri solare cu care să se producă o mare parte a energiei folosite la iluminatul public şi alte utilităţi de interes local.
Reţeaua de canalizare
În ceea ce priveşte sistemul de canalizare, acesta este împărţit în două tronsoane. Sistemul 1 este o reţea de 7 kilometri, funcţională încă din iulie 2010, şi de ea beneficiază circa 250 de gospodării din satele Cerbureni, Mustăţeşti şi Valea Uleului. Primarul Nicolae Barbu doreşte însă ca, în 2012 această reţea să fie extinsă, cu circa 3 km, pentru a putea cuprinde şi zonele Cătunului, La Brazi, uliţa Popescu, dar şi toate uliţele rămase din satul Valea Uleului şi Cerbureni, pe DC 258, plus uliţele adiacente. Legat de cel de-al doilea sistem de canalizare, din satele Valea Iaşului şi Ungureni, acesta are deja o lungime de 5 km, dar necesită încă o extindere de 1,5 km, pentru a putea ajunge la încă 120 de potenţiali beneficiari. Racordarea acestora la sistemul de canalizare este cu atât mai necesară, cu cât de ea depinde şi funcţionarea staţiei de epurare din satul Ungureni. În ceea ce priveşte branşările la reţeaua de canalizare, acestea au fost efectuate de Primărie, cetăţenii respectivi achitând doar o taxă specială de 550 de lei, din care 150 pentru proiectul tehnic. Costurile efective au ajuns, însă, la 3.000lei/gospodărie. Cu alte cuvinte, pentru cele 200 de gospodării branşate din bugetul local, s-au cheltuit peste 4 miliarde lei vechi.
Drumuri
O altă prioritate aflată în atenţia autorităţilor locale din Valea Iaşului sunt drumurile. În acest moment se află în modernizare, din resurse proprii, 1,2 km de drum în satul Valea Uleului. Alţi 2 km de drum se află în lucru în satul Bărbăteşti, pe H.G. 577, finanţarea fiind realizată în procent de 50%. Un alt drum local din Valea Iaşului, în lungime de 1 km, aşteaptă finanţare tot pe H.G 577. Pentru cele două investiţii, Consiliul local s-a asociat cu Consiliul Judeţean. Tot legat de modernizarea drumurilor, la finele lunii februarie a avut loc licitaţia prin PNDI şi pentru următoarele drumuri: DC 258 – Mustăţeşti – Cerbureni, în lungime de 3 km şi DL Mustăţeşti (Grigorescu Vasile – Duculescu Gheorghe), în lungime de 0,3 km. Alte două drumuri care vor intra în lucru tot prin PNDI sunt: DL Mustăţeşti – Valea Uleului, în lungime de 1 km şi DC 259 Ungureni – Borovineşti, în lungime de 2,7 km. Conform declaraţiei primarului Barbu, 4 km din aceste drumuri au toate utilităţile trase (apă, canalizare şi gaze). Legat de restul, autorităţile locale se preocupă ca, în viitorul apropiat, să extindă reţeaua de canalizare pe 1 km şi pe 2 km pe cea de apă, în satul Borovineşti.
Transportul în comun
Transportul în comuna Valea Iaşului este asigurat prin serviciul de transport public, care a fost concesionat unei firme ce asigură legătura cu municipiul Curtea de Argeş pe următoarele trasee: Bărbăteşti – Valea Iaşului – Ungureni – Curtea de Argeş; Borovineşti – Ungureni – Curtea de Argeş; Cerbureni – Mustăţeşti – Curtea de Argeş; Valea Uleului – Curtea de Argeş. Tot legat de transportul local, Primăria asigură gratuitate pentru toate persoanele cu handicap din comună.
Televiziunea prin cablu
Serviciul de televiziune prin cablu funcţionează în Valea Iaşului încă din 2005, reuşind în acest moment să aibă o arie de acoperire de peste 90% din numărul gospodăriilor. Acest serviciu funcţionează în paralel cu Internetul, care acoperă şi el 75% din localitate. Pentru a putea face mai uşoară comunicarea între Primărie şi cetăţeni, primarul Bardu a pus în funcţiune şi un site, iar la acest moment se lucrează la baza de date, care va cuprinde toate informaţiile necesare. Tot în sensul dialogului între cetăţeni şi autorităţi se tipăreşte şi ziarul „Monitorul de Valea Iaşului”, care apare o dată la două luni, şi unde locuitorii pot citi hotărâri ale Consiliului local, anunţuri şi realităţi din comună.
Gaze
Trei sate din Valea Iaşului beneficiază de această utilitate din anul 2001. Realizarea acestei lucrări s-a făcut prin contribuţia cetăţenilor din satele respective, pentru restul localităţii Primăria având în lucru un proces de evaluare a extinderii reţelei de gaze. Pentru ca această extindere să aibă loc cât mai curând, cel mai mult contează, însă, dorinţa cetăţenilor de a beneficia de acest serviciu, deoarece implică o investiţie mare şi din partea beneficiarilor.