Anual, cantitatea totală de deșeuri generate la nivelul României este de 10,2 tone de persoană, peste dublul mediei UE. Doar cinci alte țări au produs mai multe deșeuri pe cap de locuitor în UE în anul 2010: Bulgaria, Luxemburg, Finlanda, Estonia și Suedia.

96 % dintre europeni consideră că este important ca Europa să își utilizeze resursele mai eficient.

La nivel mondial, sub un sfert din alimentele nevalorificate în prezent în Europa și SUA ar fi suficiente pentru a hrăni 805 de milioane de persoane care suferă de foamete cronică.

Risipa alimentară este tema principală a inițiativei “Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deșeurilor”, susținută de Comisia Europeană și desfășurată sub sloganul„Haideți să hrănim stomacul, nu coșul de gunoi!”.

Risipa alimentară constituie o problemă serioasă, media la nivel de gospodărie în vestul Europei, fiind de aproximativ 25% din totalul alimentelor cumpărate.

Această risipă se traduce prin irosirea resurselor naturale utilizate pentru producția alimentelor respective, precum apă, energie, sol. Se estimează că, la nivel mondial, sub un sfert din alimentele nevalorificate în prezent în Europa și SUA ar fi suficiente pentru a hrăni 805 de milioane de persoane care suferă de foamete cronică.

Pentru a sprijini eforturile de reducere a risipei alimentare, Comisia Europeană organizează din 2009, Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deșeurilor (EWWR), care anul acesta are loc în perioada 22-30 noiembrie. Axată în special pe deșeurile alimentare, inițiativa va înlesni autorităților publice, entităților private, școlilor și cetățenilor aflați în căutarea unui trai mai ecologic și mai inteligent, derularea a peste 9 000 de acțiuni.

„Haideți să hrănim stomacul, nu coșul de gunoi!”

Comisarul european pentru mediu și pescuit, Karmenu Vella, și-a exprimat sprijinul pentru această inițiativă, cofinanțată prin programul Life al UE. Deoarece risipa alimentară constituie o problemă serioasă, în acest an, accentul este pus tocmai pe modalitățile de stopare a risipei alimentare. Sloganului campaniei, „Haideți să hrănim stomacul, nu coșul de gunoi!”, invita utilizatorii de internet să acceseze pagina de web www.ewwr.eu pentru a afla ce pot face în sprijinul trecerii la o economie circulară – o economie în care produsele sunt concepute din start spre a fi reutilizate, reparate, refabricate și reciclate, mai degrabă decât incinerate sau depozitate în gropi de deșeuri, o economie în care deșeurile devin o resursă.

Conform sondajului paneuropean Eurobarometru, derulat în decembrie 2013, 96% dintre europeni consideră că este important ca Europa să își utilizeze resursele mai eficient, iar 86% dintre acestia consideră că o utilizare mai eficientă a resurselor ar fi benefică pentru calitatea vieții din țara lor.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI