Un piteştean, la Cupa Mondială de Rugby din Noua Zeelandă

FAIMĂ La 27 de ani, Stelian Burcea, legitimat la RCM Universitatea de Vest Timişoara, dar format la Arpechim Piteşti, joacă în Noua Zeelandă, la prima Cupă Mondială din carieră. Până pe 23 octombrie, în Noua Zeelandă se desfăşoară a şaptea ediţie a Cupei Mondiale de Rugby, cel mai important eveniment sportiv al anului, un eveniment la care este prezentă şi Naţionala României, ca şi la precedentele ediţii. Repartizată în grupa B, România a reuşit deja să lase o impresie foarte bună, făcând un meci foarte bun cu puternica reprezentativă a Scoţiei, deşi a pierdut cu 34-24, după ce, în minutul 67, avea 24-22. Rezultatul este deja cunoscut. Ce este mai puţin cunoscut este faptul că din lotul echipei României face parte şi un piteştean. O performanţă de invidiat şi care trebuie subliniată. Este vorba de Sandu Stelian Burcea, născut pe 7 octombrie 1983. Stelian Burcea a şi evoluat în primul meci cu Scoţia, remarcându-se prin combativitate, în puţinul timp jucat. De altfel, trebuie spus că Stelian Burcea este un jucător puternic, având 107 kg şi 1,89 metri înălţime, este unul dintre cei mai experimentaţi jucători ai echipei României, pentru care a acumulat deja 36 de selecţii. Tot el a strâns 43 de selecţii şi pentru echipa de rugby în 7 a României.

De nouă ori căpitan al echipei României

În România, Stelian Burcea este titular în linia III (flanker) la RCM Universitatea de Vest Timişoara, echipă ce a obţinut locul III în ediţia trecută a campionatului naţional şi la care se numără, în mod constant, printre marcatori. Până în prezent, a fost de nouă ori căpitan al echipei României, în care a debutat pe 17 iunie 2006. În acelaşi an a câştigat European Nations Cup. Până acum, Stelian Burcea a marcat pentru Naţională 10 puncte.  Prezenţa sa la Cupa Mondială din Noua Zeelandă este vârful unei cariere spectaculoase. O carieră începută pe când avea doar 16 ani, la juniorii de la Arpechim Piteşti, unde a evoluat până în 2002. De aici a trecut la juniorii lui Metrorex Bucureşti. Calităţile sale au fost repede remarcate, astfel că, în 2003, a fost transferat la Dinamo Bucureşti, echipă la care s-a consacrat şi cu care a cunoscut cele mai mari satisfacţii sportive şi unde a evoluat timp de şapte ani. La Dinamo, a câştigat de trei ori titlul de campion naţional (2004, 2007, 2008) şi o dată Cupa României, în 2006.  În 2010 a evoluat o scurtă perioadă la echipa din Arad, iar, din toamna anului trecut, a fost legitimat la RCM Universitatea de Vest Timişoara.

Rugby-ul în Argeş e la pământ

Dacă evoluţia piteşteanului Stelian Burcea este una de toată lauda, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre rugby-ul argeşean. Foarte popular în ţările emisferei sudice, unde este o adevărată religie, în Argeş, rugby-ul este la pământ. Unica echipă de rugby din judeţ a aparţinut Clubului Sportiv Arpechim Piteşti. Înfiinţată în anii ‘60, echipa de rugby a început să moară încet, în urmă cu vreo şase ani, în momentul când societatea Arpechim a hotărât să nu mai bage bani in club. Lucrurile s-au înrăutăţit însă de la preluarea de către OMV a societăţii. Înscrişi în campionat în Divizia A (liga a II-a) anul trecut, rugbiştii au încercat, pe cheltuiala lor, să facă faţă onorabil competiţiei. Din păcate, nu au reuşit să se prezinte decât la trei etape din întreg campionatul. Antrenorul Radu Mareş şi alţi câţiva oameni care nu vor ca rugby-ul să-şi dea şi ultima suflare au mers la primarul Tudor Pendiuc, cerându-i să-i ajute. În urma petiţiei lor, Consiliul Local a alocat 500 de milioane Clubului Sportiv Municipal pentru secţia de rugby. Însă, din motive necunoscute, CSM Piteşti s-a retras din Divizia A în primăvara acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.