Un piteştean ar putea deveni viitorul Bill Gates

PRECOCITATE La doar 29 de ani, Andrei Dumitrică este un geniu al informaticii şi are o poveste de viaţă demnă de un film de Hollywood. A refuzat salarii uriaşe în România şi America şi, de trei luni, a creat o companie care oferă televiziune prin cablu, telefonie şi Internet la cele mai mici preţuri de pe piaţă. La doar 29 de ani piteşteanul Andrei Dumitrică este un geniu în informatică şi un spirit antreprenorial inovativ. Povestea sa de viaţă de până acum ar putea fi, fără probleme, subiect de film la Hollywood. Ca şi Bill Gates ori Steve Jobs, Andrei a renunţat la facultate. De ce? „Pentru că sistemul naţional de educaţie este o mare pierdere de timp. Mi-am dat seama că am mai multe de învăţat trăind viaţa, şi nu citind viaţa”. Dacă s-ar fi născut în America, la ora actuală Andrei ar fi fost, fără îndoială, în Top Forbes. În România, iniţiativele şi afacerile sale au întâmpinat numeroase piedici, şicane şi presiuni, inclusiv procese. Însă nu a cedat.

Reţeaua din Mioveni avea mai mulţi clienţi pe serviciul de Internet decât… Romtelecom, UPC şi RDS la un loc

Când era student, Andrei a creat, împreună cu mai mulţi prieteni, o reţea de bloc, care a devenit apoi reţea de cartier şi apoi operator regional în Piteşti, Mioveni şi Curtea de Argeş. Firma sa ajunsese, la un moment dat, să aibă aproape 3.000 de clienţi, iar în Mioveni avea, pe serviciul de Internet, mai mulţi clienţi decât… Romtelecom, UPC şi RDS la un loc. Practic, reţeaua creată de el ajunsese un model de succes şi o concurenţă puternică pentru operatorii majori de Internet şi televiziune prin cablu. Tot în acea perioadă s-a trezit şi cu un proces…bizar din partea Primăriei Piteşti, care îl acuza că a montat ilegal cablurile în oraş. Primăria i-a cerut daune de un miliard. Însă Andrei a câştigat procesul, dovedind în instanţă că nu făcuse nimic ilegal. La un moment dat, a primit o ofertă de o jumătate de milion de euro pentru a vinde compania. A refuzat-o. Până la urmă, adversarii au avut câştig de cauză, deoarece Andrei a fost păcălit să semneze nişte acte de nişte falşi investitori. La scurt timp a aflat ca firma a fost vândută pe nimic şi, pe deasupra, s-a trezit peste noapte cu datorii de miliarde.

„Matematic, este imposibil ce mi s-a întâmplat”

„Eram în aer şi aveam venituri şi CV zero”, rememorează Andrei acele momente. „Matematic, este imposibil ce mi s-a întâmplat apoi, o şansă incredibilă. O mare companie multinaţională de telecomunicaţii dorea să facă o divizie nouă, avea bani, dar nu avea know-how – nu ştia de unde să pornească. Din greşeală, au ajuns la mine. Au aflat de dezvoltarea regională a reţelei pe care o creasem. Doar în două locuri din ţară – la Bucureşti şi în zona de vest a ţării – se mai întâmplase aşa ceva”.                                                                                                   Andrei a fost angajat pe o poziţie de top, deşi era foarte tânăr, şi a ajuns rapid să aibă venituri de sute de milioane pe lună. „Câştigam mai mult decât puteam cheltui”, îşi aminteşte interlocutorul nostru. În mod surprinzător pentru mulţi, după doi ani, şi-a dat demisia. „Lucram şi 16 ore pe zi, şi în week-end. Nu doream să fiu un robot într-un sistem”.

„Primăria Piteşti încalcă legea concurenţei”

Aşa că Andrei a luat-o din nou pe cont propriu. Iar la sfârşitul anului trecut a creat firma Netergy, ce oferă televiziune prin cablu, telefonie şi Internet la preţuri extrem de competitive, pachetul pornind de la doar 29 RON. O ofertă extrem de benefică pentru o concurenţă corectă şi care nu e deloc exclus să îl determine şi pe operatorul majoritar din Piteşti – gigantul RDS – să reducă preţurile. Numai că „Netergy” a întâmpinat piedici…birocratice din partea Primăriei Piteşti. „Am dorit să tragem cabluri pe stâlpi, însă ne-am lovit de faptul că s-a dat o Hotărâre de Consiliu Local prin care se interzice montatul de cabluri pe stâlpi. Am ales soluţia tragerii cablurilor prin subteran, prin canalizări, atunci când s-a modernizat reţeaua de termoficare, însă Primăria Piteşti nu este de acord să le autorizeze. Acest fapt contravine normelor Uniunii Europene, care spun că poţi să interzici ceva, în contextul în care oferi o variantă viabilă. Primăria Piteşti încalcă astfel legea concurenţei, deşi este o instituţie care nu trebuie să fie subiectivă. De altfel, Piteştiul este singurul mare oraş din ţară care are, deocamdată, monopol pe televiziunea pe cablu. Mai multe companii importante din Bucureşti şi Cluj au dorit să intre şi pe piaţa din Piteşti, însă Primăria Piteşti le-a împiedicat accesul”, spune Andrei Dumitrică.          Până acum, în Netergy s-au investit peste 100.000 de euro. Iar planurile de expansiune sunt spectaculoase. În perioada următoare, compania se va extinde masiv, fiind şi singura de profil care le permite clienţilor să adauge condiţii în contract. Trebuie spus că, prin Netergy, viitorii şi actualii abonaţi pot viziona minimum 60 de posturi TV pe analog şi 100 pe digital. Netergy aduce posturi de mare succes în exclusivitate. Este vorba de cunoscutul Al Jazeera, Jurnal TV (Republica Moldova), Da Vinci Learning (post educaţional în mare vogă), Fine Living Network (cel mai bun canal de lifestyle din Europa), eXtreme Sports (pentru pasionaţii de adrenalină şi sporturi extreme) sau English Club (program prin care se învaţă limba engleză).                    O altă noutate, atractivă cât cuprinde: Netergy oferă şi… Internet social pentru persoanele cu venituri mici, preţul abonamentului fiind de doar 10 RON pe lună. Iar la televiziune, abonamentul social este de 9 RON/lună.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.