În data de 03 octombrie, la controlul accesului unui transport de deșeuri sortate, la societatea Ecovalor din Câmpulung, a fost semnalat, prin intermediul instalației speciale de monitorizare, un nivel anormal al indicatorului de radioactivitate.

Autocamionul care transporta această încarcatura a fost trecut în zona de carantina. La fața locului s-au deplasat reprezentanți ai IPJ, ISU Argeș și Gărzii de Mediu pentru constatări. Transportul a fost sigilat și pus sub paza reprezentanților Inspectoratului de Poliție și Jandarmeriei Argeș.

În data de 04 octombrie, sub coordonarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, organele competente au trecut la desigilarea containerului și executarea controlului și masurătorilor cu tehnica specifică din dotare (dozimetre, detectoare), cu ajutorul echipajului CBRN. S-a efectuat desfacerea baloților localizându-se cu precizie zona cu probleme. Masurătorile au demonstrat că la o distanță de aproximativ 3 metri față de container, indicatorul de radioactivitate este același cu cel al fondului natural, neexistând pericole.

Balotul de deșeu din transport care a fost depistat cu problemă, a fost în prezent depozitat în siguranță, izolat și sigilat. Acestea vor fi preluate de o firmă autorizată CNCAN (Consiliul Național de Control al Activității Nucleare), cu respectarea tuturor normelor legale în vigoare.

Ecovalor este singura companie din domeniul managementului deșeurilor  din România și printre puținele din Europa care poate detecta indicatorii de radioactivitate la poarta de acces. Criteriile de acceptare a deșeurilor sunt foarte stricte, iar analizele pentru acestea se fac pentru toate tipurile și cantitățile de deșeuri.

Incidentul a fost depistat în timp operativ, iar aparatura de măsură instalată la intrarea în obiectiv și-a dovedit în totalitate utilitatea și performanțele de a nu permite intrarea în stația de procesare a oricăror materiale necorespunzătoare.
Nu există niciun fel de riscuri pentru personalul propriu, comunitate sau mediul înconjurător.

Ecovalor colaborează cu autoritățile statului din domeniu, următorii pași vor fi definitivați de către autorități.
Trebuie precizat faptul că s-a executat o monitorizare continuă a evenimentului, întreaga acțiune fiind coordonată de către Prefectul județului Argeș, domnul Mihail Adrian Oprescu, iar operațiunea în teren, de către inspectorul șef al ISU Argeș, colonel Popa Ion.

Comments

comments