Tudor Pendiuc: Aş fi nesincer să nu spun că oricui i-ar plăcea să fie preşedintele unei formaţiuni politice cum e PSD Argeş

Domnule primar, aveţi peste 20 de ani la Primărie, urmează alţi 20 şi la Consiliul Judeţean? Vă gândiţi la o candidatură la CJ, acum că postul a rămas liber?
Sigur, experienţa, lucrurile realizate deja, poate că generează această întrebare. Dar cine mă cunoaşte ştie că eu întotdeauna m-am gândit cum să îmi fac treaba mai bine în locul în care sunt. Aşa s-a întâmplat şi în cei 20 şi ceva de ani cât am petrecut la Primărie. Deocamdată, încerc să rezolv cât mai multe dintre treburile cu care ne confruntăm. Acest salt din punct de vedere politic, în calitate de preşedinte interimar al filialei Argeş a PSD este, probabil, o recunoaştere a unei activităţi şi pe planul acesta, politic. Însă este prematur să discutăm despre candidatura de la CJ. Şi, indiferent de opţiunea mea sau a altor colegi, candidatura aceasta va fi decisă conform statutului. Indiferent, repet, de dorinţa vreunui membru, indiferent care ar fi acela.

Bineînţeles, nu vă va obligă nimeni să candidaţi. Dar dacă dumneavoastră nu veţi fi interesat, pe cine aţi vedea potrivit?
Sunt preşedinte interimar de puţină vreme. Nu m-am gândit la lucrurile acestea, până acum. Dar, chiar dacă m-aş fi gândit, nu aş emite vreo nominalizare, întrucât eu, ca preşedinte, trebuie să fiu imparţial şi nu trebuie să dau eu tonul în astfel de situaţii. Este drept că PSD-ul are mulţi oameni, multe personalităţi, care pot să îndeplinească această activitate, această demnitate, cu succes! De aceea, pentru a-mi păstra imparţialitatea, îmi voi spune opţiunea prin votul pe care îl voi da la momentul respectiv.

Nici măcar pe domnul Rădulescu, pe care toată lumea spune că l-aţi făcut deputat, nu îl veţi susţine? El şi-a exprimat intenţia de a candida…
Sigur, este o vorbă românească: „mulţi chemaţi, puţini aleşi”! Dar vreau să fac o precizare, pentru că mereu se face acest comentariu. Pe domnul Cătălin Rădulescu l-am susţinut atât de mult sau atât de puţin cât i-am susţinut şi pe ceilalţi candidaţi ai USL. Dacă ar fi să spunem numai atât: pe Colegiul Piteşti îl avem de la PC pe domnul ministru Daniel Constantin, pe domnul Gerea – fost ministru de la PNL, pe domnul Zisu, tot de la PNL, care ştiţi că nu este de aici şi a venit doar cu o lună înainte de alegeri… Deci, toţi trei de la alte partide, iar domnul Rădulescu este singurul de la PSD.

Acum, că sunteţi preşedintele partidului, iar domnul Rădulescu a avut nişte ieşiri necontrolate la adresa unor membri din PSD Argeş, îl veţi mai tempera?
Cătălin Rădulescu este un om extrem de sufletist şi extrem de săritor, dar este un tip coleric şi, din acest motiv, are aceste ieşiri verbale. Care nu înseamnă totdeauna rău! Dar care ies un pic din tiparele parlamentarilor argeşeni de până acum. Şi de aceea pare că e altfel! Dar, sigur, a avut şi exprimări neconforme, a mai supărat… Am discutat cu colegii, am discutat şi cu dumnealui, s-au amiabilizat lucrurile şi eu cred că s-au rezolvat problemele.
„S-au făcut şi compromisuri, de dragul acestei construcţii politice numită USL“

Sunteţi, la acest moment, numărul 1 în PSD Argeş, chiar dacă vorbim de un interimat. O să candidaţi pentru a deveni preşedinte cu drepturi depline?
Aş fi nesincer să nu spun că oricui i-ar plăcea să fie preşedintele unei asemenea formaţiuni politice cum e PSD Argeş, o organizaţie de frunte a partidului, la nivel naţional. Dar şi aici e prematur, fiindcă e vorba de votul colegilor. Vom vedea, la timpul respectiv, ce va fi. Sunt şi aici mulţi colegi ce ar merita să facă, repet încă o dată, ca şi pentru funcţia de preşedinte al CJ, această muncă.

USL-ul s-a rupt. Care va fi poziţia PSD în Argeş faţă de PNL, foştii parteneri de alianţă?
Am discutat în Biroul Permanent Judeţean această temă, care ne preocupă şi pe noi, şi pe cetăţeni, şi pe colegii noştri din USL. Am supus votului şi am stabilit că vom continua această alianţă care înseamnă, din punctul nostru de vedere, un parteneriat în sprijinul şi în folosul cetăţenilor. Dar vom discuta cu dumnealor, fiindcă această continuare nu înseamnă că, dacă noi dorim, membrii dumnealor pot fi liberi să aducă cuvinte grele la adresa  noastră…

Ştiţi ce nu mai înţelege nimeni? Faptul că preşedintele PNL Argeş, senatorul Ion Popa, la Bucureşti a votat ruperea USL, iar la Argeş – vrea mai departe cu PSD. Dumneavoastră cum vedeţi această atitudine?
E treaba dumnealor, nu a noastră! Noi vrem să continuăm în alianţă, ca şi până acum: parteneri loiali, fără comentarii negative unul la adresa celuilalt. Noi nu am făcut astfel de comentarii! Dar unul, doi membri ai lor au făcut-o deja. Însă, nu o să confundăm acum partidul cu unul sau doi membri. În general, ne-am înţeles bine, USL-ul la nivelul Argeşului a funcţionat foarte bine, şi acum nu văd de ce partenerii noştii de alianţă nu ar agrea această idee. Dacă ei vor altfel, atunci vom vedea…

Mai târziu sau mai devreme cu siguranţă se va rupe şi protocolul de la Argeş dintre PNL şi PSD. Cum comentaţi faptul că în Consiliul Judeţean, într-o eventuală ruptură de PNL, PSD-ul nu va mai avea majoritate. Credeţi că această situaţie a fost o strategie greşită la vremea semnării protocolului cu PNL-ul la Argeş?
Nu aş spune aşa. Au fost atunci analize, discuţii… Au fost alte considerente şi alte situaţii. S-au făcut şi compromisuri, de dragul acestei construcţii politice numită USL. Gândul nostru, al PSD, este să strângem toate forţele pentru a trece peste această criză economică şi alte rele pe care le avem. Eu sunt convins că avem mult mai multe puncte care ne unesc decât cele care ne despart de PNL!

Analizând la rece, unde credeţi că a făcut greşeli Constantin Nicolescu?
A avut prea mare încredere în unii oameni, mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi. Aici, cred eu, trebuia să acţioneze mai mult! Trebuia să fie mai ferm cu unii. Dar situaţia domnului preşedinte nu e generată numai de aceşti oameni. Sunt şi alte motive care nu îi aparţin domniei sale, ci aparţin factorului politic. Dar nu sunt eu pus să judec oamenii sau pe domnul Nicolescu, însă faptul că cetăţenii judeţului l-au ales de atâtea ori spune multe. Nu ştiu prea bine dosarul în care a fost cercetat, dar vă spun că, din punct de vedere organizatoric, ca să reziste atâta vreme în asemenea post, înseamnă că a fost o valoare.

„Afectarea imaginii mele şi deformarea adevărului despre un eventual divorţ nu au fost modice, aşa că daunele pe care le-am cerut în instanţă sunt pe măsură!"

Legat de dumneavoastră au tot apărut şi circulat cu insistenţă anumite zvonuri, despre divorţ, despre o relaţie… Credeţi că sunt bombe de presă mondenă sau e ceva concertat, cu substrat politic?
Îmi e greu să spun, dar e foarte posibil să fie ceva concertat şi cu alt substrat. Însă sunt doar minciuni, chestiuni ce depăşesc, în primul rând, bunul simţ…  Dar niciun fel de problemă, eu l-am acţionat în instanţă pe cel ce a făcut aceste afirmaţii. Dacă e în stare să le probeze, să o facă! Dar vă spun că nu are ce! I-am cerut şi daune morale.

O valoare mare sau una simbolică?
Nu, nu simbolică, pentru că afectarea imaginii mele şi deformarea adevărului despre un eventual divorţ nu au fost modice, aşa că daunele pe care le-am cerut în instanţă sunt pe măsură! Eu cred în vorba „după faptă, şi răsplată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.