Topoloveni, oraş european cu proiecte de anvergură

Face ce face primarul Gheorghiţă Boţârcă şi dovedeşte constant şi des că la Topoloveni administraţia publică este una extrem de eficientă şi implicată în problemele comunităţii, oraşul căpătând un aspect european şi cu investiţii pe măsură. Cel mai recent succes? Proiectul „Modernizarea şi reabilitarea reţelei de străzi urbane în oraşul Topoloveni”, proiect ce a primit finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 33,77 milioane de lei, din care Primăria Topoloveni va contribui cu 2%, restul fiind finanţare nerambursabilă. De acest proiect vor beneficia şapte străzi importante din oraş: Maximilian Popovici, Mihai Mihail, prof. Ioan Răducanu, Zăvoiului, Cârcinov, Nucilor şi maior Ghe. Cocioreanu. Pe aceste străzi se vor realiza trotuare, se va pune asfalt nou şi – cel mai important – se vor face reţelele de apă, canalizare şi gaze. „Trebuie spus că aceste utilităţi vin la pachet şi astfel nu se va mai sparge de mai multe ori asfaltul, cum ar fi fost cazul dacă erau lucrări separate. Este un mare avantaj şi astfel lucrările vor fi mult eficientizate”, ne-a declarat primarul Gheorghiţă Boţârcă.

500 de gospodării, beneficiare ale unui program european

În total, de acest proiect vor beneficia peste 500 de gospodării aflate pe cele şapte străzi. Tot pe aceste străzi se va realiza şi un iluminat ornamental. În total, lucrările de reabilitare şi modernizare se vor întinde pe o suprafaţă de 8 km de străzi urbane. După cum spune edilul-şef din Topoloveni, s-ar fi dorit să se modernizeze mai multe străzi din oraş, însă „normele europene nu permit să se modernizeze străzi cu o lăţime mai mică de 8 metri.”
Durata de implementare a proiectului „Modernizarea şi reabilitarea reţelei de străzi urbane în oraşul Topoloveni” este de 31 de luni, iar lucrările vor fi executate de către o asociere compusă din cinci firme: General Trust Argeş, Straco Grup, Nordco, Energo Prest Company şi Coni. Proiectul are ca scopuri îmbunătăţirea situaţiei actuale a infrastructurii din oraşul Topoloveni, ameliorarea accesului la reţeaua de drumuri comunale, judeţene, naţionale, căi ferate, precum şi la exploataţiile agricole sau alte obiective economice.

În 1994, Topoloveniul era primul oraş din judeţ care accesa fonduri prin USAID

Trebuie spus că primarul Gheorghiţă Boţârcă şi echipa sa de specialişti de la Primăria Topoloveni au o vastă experienţă în atragerea de fonduri străine pentru investiţii de interes major, zeci şi zeci de astfel de proiecte fiind câştigate până acum. În 1994, Topoloveniul era primul oraş din judeţ care accesa fonduri prin USAID. Trebuie spus că o parte dintre specialiştii care au fost în echipa ce reuşea să obţină fonduri USAID în urmă cu 18 ani fac parte şi din actuala echipă ce a câştigat finanţare europeană pentru proiectul „Modernizarea şi reabilitarea reţelei de străzi urbane în oraşul Topoloveni”. O dovadă de continuitate şi performanţă în administraţia publică locală. Trebuie subliniat că la toate proiectele europene câştigate până acum de Primăria Topoloveni nu s-au cerut niciodată fonduri suplimentare şi s-a reuşit de fiecare dată încadrarea în buget.
La ora actuală, în oraş se mai derulează un proiect important. Consiliul Local al oraşului Topoloveni, prin primarul Gheorghiţă Boţârcă, derulează proiectul „Centrală fotovoltaică de 3 MWp de producere a energiei electrice din conversia energiei solare în oraşul Topoloveni, Parcul Ştiinţific şi Tehnologic TOP PARC TOPOLOVENI”, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Cererea de finanţare pentru realizarea centralei fotovoltaice a fost întocmită potrivit Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa Prioritară 4 – Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice, iar proiectul se implementează pe o durată de 36 de luni. Lucrările propuse pentru acest obiectiv, pe o suprafaţă totală de 7 ha, sunt următoarele: amenajare teren, construcţie incintă pentru adăpostirea invertoarelor, a aparaturii electrice de comutaţie, a sistemului de achiziţie de date şi pentru pază, instalarea structurii metalice de fixare a modulelor fotovoltaice, fixarea modulelor fotovoltaice pe structura metalică. Valoarea estimată a lucrărilor este de 54 de milioane lei, la care se va adăuga şi TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.