Veşti proaste pentru datornicii Casei de Asigurări de Sănătate şi ai Casei de Pensii Argeş. Începând cu 1 iulie, potrivit unor modificări operate în Codul Fiscal, administrarea contribuţiilor de asigurări sociale datorate de persoanele fizice autorizate, de agricultori şi alte categorii de contribuabili, va fi preluată de ANAF. Concret, de la această dată, persoanele fizice nu vor mai plăti contribuţia la CAS Argeş ori Casa de Pensii, ci la unităţile Trezoreriei Statului, iar Finanţele Publice vor începe executarea silită a datornicilor.
Printre restanţierii CAS Argeş se numără câteva mii de persoane fizice care exercită profesii liberale cum ar fi medicii, avocaţii, taximetriştii, dar şi deţinătorii de mici magazine de ţară operate pe PF, şi care au obligaţia de a plăti cotă parte din venituri şi către fondul de sănătate. Numai că prevederea legală în cauză a fost extrem de puţin popularizată de autorităţi şi, în mare parte, ignorată de contribuabilii care ştiau de ea. Astfel s-a ajuns în situaţia ca anul trecut, CAS să trimită somaţii de plată pentru datorii în valoare de zeci de milioane de lei pentru fiecare plătitor, iar în cazul datoriilor mai vechi, chiar şi de 5 ani, s-au calculat şi penalităţi şi majorări. În acest moment, potrivit directorului economic al CAS Argeş, Cristina Ciocănău, din cei 18.000 de contribuabili cotizanţi la Casă, aproape 7.000 au restanţe la Fondul de Sănătate, iar în cazul a circa 800 dintre ei este în derulare, în diferite etape, procedura de executare silită. „Deocamdată nu ştim exact care este suma totală pe care o avem de recuperat, pentru că unii au mai plătit, alţii au contestat deciziile noastre, la alţii s-au acumulat penalităţi. De abia pe 5 iulie, după încheierea transferului către Finanţele Publice, vom afla acest lucru. Procedura de transfer a datelor va dura până pe 30 septembrie, trebuind să predăm şi documentele în care au fost individualizate obligaţiile de plată şi actele de executare silită emise de CAS până la 30 iunie”, ne-a declarat Cristina Ciocănău.
„ANAF va prelua şi procedurile de executare silită aflate în derulare”
„După ce se va realiza transferul bazei de date, contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, stabilite şi neachitate până la data de 30 iunie 2012 vor fi preluate de către organele fiscale din subordinea ANAF, în vederea colectării. Totodată, ANAF va prelua şi procedurile de executare silită aflate în derulare, fie că se află în stadiul de somaţie, poprire sau sechestru, şi va demara procedura în cazul datornicilor la care nu s-a început încă, în vederea încasării datoriei. Deocamdată nu s-a stabilit prin protocolul de predare dacă se vor face înlesniri la plată pentru cei cu restanţe. Acest lucru urmează să se stabilească ulterior şi vom anunţa. Cei în cauză pot veni însă la sediul administraţiilor financiare de care aparţin pentru a verifica datele existente şi corectitudinea calculării datoriei şi a penalităţilor”, ne-a declarat Anca Banu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş. Începând cu data de 1 iulie, contribuţiile sociale se achită la unităţile Trezoreriei Statului de la administraţiile fiscale unde sunt luaţi în evidenţă contribuabilii, în conturi de venituri bugetare distincte, codificate prin codul de identificare fiscală al contribuabililor.