Teste gratuite pentru argeșeni, pentru depistarea cancerului colorectal

Argeșenii cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani pot beneficia de teste gratuite, teste fit, non invazive, pentru depistarea cancerului colorectal. Această campanie reprezintă un demers complex de prevenție, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului colorectal, vizând peste 50.000 de persoane, din regiunea Muntenia Sud (județele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman) provenind în special din grupuri vulnerabile.

Astăzi, la Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, Fundația “Renașterea”, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș, a lansat proiectul ROCCAS II – Furnizarea serviciilor de sănătate din Programele de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic si Tratament Precoce al leziunilor precanceroase, colorectale – Regiunea Sud Muntenia” , finanţat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman.

La eveniment au fost prezenți medici de renume ai Institutului Clinic Fundeni, Prof. Dr. Mircea Diculescu – Directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, Șef de secție – Institutul de Boli digestive si transplant hepatic și Conf. Dr. Mircea Manuc, Dr. Carmen Ungurean – Institutul Național de Sănătate Publică, Dr. Mihaela Udrescu – coordonator Medici de Familie, Dr. Tabita Stănoiu – coordonator județean Medici de familie, Dragoş Iorga – director executiv – OIR POSDRU, București-Ilfov.

Alături de Mihaela Geoană, președintele fondator al Fundației “Renașterea”, s-a aflat președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, care a avut și cuvântul de deschidere:

Suntem onorați că în județul Argeș avem asemenea oaspeți. Suntem și noi o mică picătură în ceea ce dumneavoastră vreți să întreprindeți în acest domeniu al sănătății. Vrem să sprijinim acest proiect generos finanțat de Comisia Europeană. Sunt puține momentele când în județul nostru sunt prezenți asemenea oameni de seamă din domeniul sănătății. Obligația noastră, a Consiliului Județean, este să dăm o mână de ajutor la ceea ce vreți să întreprindeți astăzi, ca un început. Consiliul Județean Argeș, prin reprezentanții săi, va fi întotdeauna un partener statornic pentru lucrurile bune care se pot întâmpla. Să vă dea Dumnezeu gândul cel mai bun și să avem cât mai multe vieți salvate! Și să credem că, acolo unde există o lucrare a bunului Dumnezeu, există și o lucrare a specialiștilor în acest vast domeniu al sănătății”.

Mă bucur să mă aflu din nou la Pitești. Sunt foarte impresionată de primirea făcută și vreau să mulțumesc autorităților, președintelui Ion Mînzînă și echipei de la Consiliul Județean Argeș condusă de doamna dr. Anci Ionescu. Sunt întotdeauna impresionată de calitatea profesională a medicilor de la Institutul Clinic Fundeni și vreau să mulțumesc echipei condusă de profesorul Cristian Gheorghe, domnilor Mircea Diculescu, Mircea Manuc și doamnei Carmen Ungurean de la INSP. De 21 de ani, prin Fundația “Renașterea”, încercăm să promovăm sănătatea femeii, să schimbăm mentalități și acum ne-am extins programele pe mai multe paliere din sănătate. Încercăm să creștem rata de supraviețuire a pacienților oncologici. Faptul că până acum, în campaniile precedente din Argeș, au fost depistate 17 cazuri de cancer, dintre care 8 au fost în stadii incipiente, asta înseamnă că au fost salvate cel puțin opt vieți. Acesta este scopul nostru, să salvăm vieți” – Mihaela Geoană, președinte fondator, Fundația “Renașterea”.

Toți suntem parteneri în acest proiect. Nimic din ceea ce se întâmplă nu ar fi fost posibil fără acest parteneriat extins. Progresele medicale au fost spectaculoase în ultimii 50 de ani, iar în domeniul oncologiei au fost rezultate remarcabile și neașteptate. Am ajuns astăzi să spunem că în prezent cancerul nu mai este o sentință la moarte. Este o afecțiune care poate fi prevenită și chiar tratată. Este o afecțiune care poate fi privită și cu optimism. Aici vorbim de un cancer despre care se știe de 30 de ani că poate fi depistat și poate fi tratat. Prevenția nu este ieftină ca atare, dar este mai ieftină comparativ cu tratarea. Avem datoria să lăsăm generațiilor viitoare o povară mai mică a bolii și putem face acest lucru prin prevenție și servicii curative de calitate” – dr. Carmen Ungurean, Institutul Național de Sănătate Publică.

Campania se desfășoară cu sprijinul și prin intermediul medicilor de familie.

În județul Argeș sunt afiliați în proiect 15 medici și încă 3 se vor implica în perioada următoare.

Până în prezent, 3.115 persoane din județul Argeș au fost mobilizate și înscrise în program, iar dintre acestea, 2.716 au primit teste FIT. Pentru persoanele cu test pozitiv, adică risc de cancer colorectal, Fundația Renașterea va asigura consilierea pacienților și transportul gratuit până la Institutul Fundeni din București, în vederea efectuării colonoscopiei.

Iată care este lista cu medicii de familie din Argeș cărora vă puteți înscrie pentru efectuarea testelor:

Dr. Mihai Nistor-Rucăr, Dr. Doina Ciulcu – Rucăr, Dr. Valentina Cazangiu – Dragoslavele, Dr. Elena Sârbu – Lerești, Dr. Magdalena Vrânceanu- Câmpulung, Dr. Carmen Fătu- Mioarele, Dr. Carmen Stancu- Poenari de Muscel, Dr. Ioana Predoiu- Godeni, Dr. Gabriel Stanoiu- Godeni, Dr. Elena Rădulescu- Berevoești, Dr. Mihai Udriște- Săpata, DR. Liliana Călinescu- Căteasca, Dr. Mihaela Dragnea- Mozăceni, Dr. Maria Hreniuc- Slobozia, Dr. Alexandru Niculescu- Ștefan cel Mare, Dr. Natalia Becheanu- Pitești, Dr. Mihaela Bondoc- Mioveni, Dr. Magdalena Marin- Curtea de Argeș.

Statistica pentru cancerul colorectal la nivelul județului Argeș:

2019 – s-au înregistrat 1925 de cazuri noi de cancer distribuite astfel: cancer de sân: 183; cancer de colon: 172; cancer bronhopulmonar: 140
2020 – s-au înregistrat 1152 de cazuri noi de cancer distribuite astfel: cancer de colon: 184 în creștere (locul 1); cancer de sân: 139; cancer bronhopulmonar: 111

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.