„Teatru şi Viaţa” a ajuns la Timişoara! 10 elevi care au fost selectaţi, în urma trainingului „Actor şi Spect-Actor”, au jucat, în centrul oraşului, mai multe scenete de teatru pe tema încălcării drepturilor omului şi implicit discriminarea celor din grupurile vulnerabile.

Timişorenii nu au stat deoparte, au arătat că îşi cunosc drepturile şi nu acceptă discriminarea. Tocmai de aceea, cei mai mulţi, au luat atitudine, dar într-un mod deosebit de civilizat: au anunţat reprezentanţii poliţiei locale aflaţi în zonă, poliţişti care erau acolo pentru a asigura protecţia micilor actori, deoarece obţinuseră autorizaţie pentru teatru invizibil. 

Prima scenetă s-a jucat într-o staţie de autobuz din centrul oraşului. Scenariul era următorul! El şi ea, s-au cunoscut pe FaceBook, s-au plăcut şi şi-au dat întâlnire. Numai că,in timpul intalnirii, el i-a marturisit că face parte dintr-o familie de rromi. Ei nu i-a plăcut acest lucru și, de aici, a început cearta… Numai că trecătorii i-au luat apărarea bărbatului și chiar au condamnat-o pe tânăra rasistă. 

La fel s-a întâmplat și în cazul artistului care cânta în Piața Operei din Timișoara. Bărbatul care a agresat-o pe tânăra cântăreață a fost denunţat organelor de ordine! 

O altă scenetă a fost cea a iubitului infidel surprins asupra faptului și luat la întrebări de cea care credea că este singura lui iubită. Prins cu musca pe căciulă, iubitul infidel a reacționat violent față de cea care l-a luat la întrebări. Numai că timișorenii au intervenit și de data aceasta! 

Cele trei scenete s-au jucat chiar în centrul orașului Timișoara, în cele mai populate zone. Timișorenii au arătat că își cunosc drepturile lor si ale celorlati și că nu pot sta indiferenți ori de câte ori aceste drepturi sunt încalcate, dar nu intervin direct. Tocmai de aceea cei 10 „actori” au avut o discuţie cu câţiva localnici despre spiritul civic. Localnicii cu care au discutat au fost foarte încântaţi când au aflat că e vorba de teatru, iar câţiva chiar s-au oferit să le fie ghizi şi să le prezinte oraşul. 

În cadrul proiectului “Teatru și Viața”, următoarea deplasare este la Cluj, dar vor urma și Iașiul și Bucureștiul. „Teatru și Viața”, este un proiect iniţiat de Asociaţia pentru Dialog Intercultural şi este finanţat prin granturile Spaţiului Economic European 2009 – 2014, prin Fondul ONG în România.

 

 

 

Comments

comments