ORIGINI ARGEȘENE Unul dintre politicienii de marcă ai României este, indiscutabil, Miron Mitrea. Despre fostul ministru al Transporturilor şi actual deputat PSD, puţini ştiu că  îşi are originile în comuna argeşeană Leordeni, unde au trăit atât bunicii, cât şi tatăl său. Ion Mitrea a fost unul dintre cei mai vestiţi medici veterinari din comună. Ion Mitrea s-a născut în satul Leordeni, într-o casă modestă, iar părinţii săi, adică bunicii lui Miron, au fost oameni muncitori, obişnuiţi cu lucrul pământului.

Fire ambiţioasă, tatăl lui Mitrea nu a dorit să rămână un simplu ţăran din Leordeni şi a optat, de mic, pentru studiu. A învăţat pe brânci şi pentru că părinţii nu au avut posibilitatea financiară de a-l susţine, toate studiile şi le-a făcut cu bursă.
După facultate, tatăl lui Miron a devenit medic veterinar şi a lucrat ani buni la o crescătorie de porci. Nu s-a mulţumit cu asta şi, aşa după cum îşi aminteşte chiar fiul său, Miron Mitrea, a predat în paralel cursuri pe la diverse şcoli veterinare postliceale. Fiind un medic veterinar renumit, în 1961, Ion Mitrea a devenit directorul Şcolii Tehnice Veterinare de pe lângă Institutul de Cercetări Zootehnice care îşi avea sediul la Corbeanca, într-un vechi conac boieresc.
„Tata era foarte bun la cuţit. M-a învăţat, iar eu i-am învăţat, după aia, pe băieţii mei. Suntem pricepuţi. Mi-a folosit de două ori în viaţă. O dată am fost atacat cu cuţitul de un individ în armată. Ştiam că te poţi apăra de atacul cu cuţit cu exteriorul palmei. Cuţitul nu trece, fuge pe oasele astea. M-a tăiat pe toată mâna, am avut cicatricea foarte mulţi ani. Nu mi-am dat seama că mă va ataca, doar m-am pomenit că respectivul ia un cuţit de pe masă să mi-l înfigă în tâmplă. Ştiu să şi iau obiectul din mâna cuiva. Mi-a mai folosit o dată, într-un incident care e legat de un prieten al meu care a murit acum câţiva ani. L-am apărat într-o încăierare”, spune Miron Mitrea.
Chiar dacă Ion Mitrea şi-a găsit stabilitatea din punct de vedere profesional, tot a fost nevoie de sacrificii. Timp de zece ani, împreună cu soţia sa, Victoria, au făcut naveta către Corbeanca folosindu-se de un camion ponosit. Apoi au reuşit să îşi cumpere un Trabant, care le-a uşurat deplasarea.
Ulterior, Ion Mitrea s-a stabilit la Sighişoara, localitate unde s-au şi născut cei doi fii ai săi, Miron şi Nelu. Miron a preferat să urmeze Politehnica, iar Nelu – să calce pe urmele tatălui său, devenind şi el medic veterinar. La acest moment,  în comuna Leordeni mai locuieşte o rudă îndepărtată a lui Ion Mitrea, practic un nepot de-al doilea.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI