Suvenirurile cu imagini din Argeş costă de la 1 la 100 de lei

SALUTĂRI DIN ARGEŞ! De cele mai multe ori, pe lângă amintiri, singurele lucruri importante cu care ne întoarcem dintr-o călătorie sunt suvenirurile. Muzeul Judeţean Argeş a deschis un magazin cu astfel de obiecte în clădirea Galeriei de Artă. O brichetă sau o scrumieră pe care o folosim zilnic, un tricou cu logo pe care îl purtăm multă vreme, toate ne aduc aminte de locurile prin care am trecut în viaţă. Autorităţile argeşene au învăţat şi ele – nu de multă vreme, este adevărat! – cât contează la imagine un astfel de suvenir şi ce reclamă poate face judeţului un obiect inscripţionat cu ceva semnificativ pentru  locurile noastre. Aşa că, după mulţi ani în care din Piteşti sau de la Vidraru nu puteai pleca nici măcar cu o vedere, Muzeul Judeţean Argeş a deschis în clădirea Galeriei de Artă, cu intrare din Piaţa Primăriei Piteşti, un magazin de suveniruri. Acum, călătorii ce au poposit pentru câteva clipe în judeţ pot cumpăra ca amintire de la vederi cu Vidraru sau alte locuri cu care ne mândrim şi până la obiecte de artizanat, realizate manual de meşteri veritabili, ce practică încă meşteşuguri tradiţionale, de care Argeşul nu duce lipsă. Acestea pot fi însă şi un excelent cadou pentru rudele sau prietenii din străinătate, care apreciază lucrurile originale.
Cât despre preţuri, acestea sunt modice, fiind accesibile celor mai mulţi dintre turişti, şi nu numai. Ceva mai scumpe sunt obiectele de artizanat, unde, ca în orice alt loc din lume, se plăteşte nu atât materialul, cât imaginaţia şi munca, de migală, pentru a scoate un obiect care este, uneori, unicat!
Astfel, dacă vreţi să trimiteţi salutări cuiva drag de departe folosind vechile cărţi poştale în loc să cumpăraţi din librării felicitări „Made în China”, puteţi alege de la magazinul de suveniruri, la numai 1 leu, ilustrate originale,  reproduse după picturi realizate de micii pictori de la Corbeni, din cercul „Culoare şi vis”, a căror faimă a ajuns chiar şi în America, mai ales că au avut o expoziţie chiar la Casa Albă. Printre temele abordate se numără basmul românesc, dar şi istoria românilor, unul dintre personajele cel mai bine prezentate fiind Vlad Ţepeş. Chipul domnitorului român, confundat cu Dracula, se regăseşte şi pe tradiţionalele brelocuri sau magneţi de frigider, ce pot fi cumpăraţi la 3 sau 4 lei, dar şi pe mouse-pad-uri, care costă în jur de 12 lei. Aici găsiţi şi semne de carte cu Dracula-Ţepeş, la 6 şi la 9 lei, sau căni cu cetatea Poienari, la 10 lei bucata.

Imagini cu Piteştiul vechi, înrămate în stil modern

Pentru cei ce apreciază ceramica stilizată de la „Argcoms” Curtea de Argeş, la vânzare se găsesc de la ghivece de flori, până la  ulcioare, toate la preţuri promoţionale, între 23 şi 28 de lei. Cei ce preferă însă ceramica clasică, tradiţională, realizată de meşterii olari de la Coşeşti, pot opta între cănuţe de ţuică – 5 lei bucata, farfurii de lut – 14 lei, oale de pământ – 21 de lei sau ulcioare – tot 21 de lei. Printre cele mai scumpe obiecte tradiţionale din magazin se numără iile cusute manual, care au preţuri de până la 100 de lei, sau costumele populare veritabile, al căror preţ sare cu mult mai mult, în funcţie de piesă şi lucrătură.
Obiectele ce pot fi frumoase suveniruri sau cadouri de efect nu sunt însă numai cele tradiţionale. Imagini cu Piteştiul vechi, dar înrămate în stil modern, pot fi cumpărate la 20 de lei, iar sticle de decor pictate de mână costă în jur de 25 de lei. Un tricou cu imprimeu amintind de diverse locuri din Argeş este 29 de lei, iar DVD-urile şi CD-urile cu obiective turistice cum ar fi Mânăstirea Curtea de Argeş, Cetatea Poienari sau Barajul Vidraru au preţuri între 7 şi 10 lei. La vânzare se mai găsesc, de asemenea, şi albumele despre Argeş editate de Muzeul Judeţean, precum şi harta turistică a judeţului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.