Stareţul Gherasim îşi golea WC-urile în pădurea Trivale

RUŞINE Cu o indolenţă vecină cu nesimţirea, stareţul Gherasim, de la Schitul din Trivale, a ignorat, dincolo de lege, cele mai elementare norme de bun simţ, deversând dejecţiile din fosa septică a mănăstirii direct în pârâul ce străbate parcul. Pentru piteşteni, pădurea Trivale este locul unde îşi găsesc refugiul în zilele caniculare de vară, ultima oază de verdeaţă din oraşul de beton. Sute de oameni îşi plimbă copiii, citesc pe bănci sau fac sport în pitorescul parc natural din nordul oraşului. Din păcate, în ultima perioadă, chiar în zilele cele mai toride, peste zona „Grotei”, lângă Schit, s-a întins un puternic miros pestilenţial. Sesizat de pensionarii din cartierul Trivale, prefectul Gheorghe Davidescu a cerut urgent o verificare, sesizând DSP, Protecţia Mediului, SC Apă Canal 2000 SA şi Primăria Piteşti. Şi…surpriză! S-a descoperit că, pe conducta de canalizare pluvială, amenajată special pentru a se scurge apa de ploaie de pe platou, curgeau fecale şi ape reziduale cu detergenţi. În culpă, chiar Schitul din Trivale! La mănăstirea „patronată” de stareţul Gherasim, inspectorii au descoperit că fosa septică se vărsa din preaplin exact în firul de apă Trivale şi asta deoarece Schitul nu era racordat la reţeaua de canalizare şi nu avea încheiat niciun contract cu vreo firmă de vidanjare.

Întrebat unde îşi deversează mizeria, stareţul a ridicat din umeri, uitându-se către cer. Avertizat că, dacă nu îşi va rezolva problema în cel mai scurt timp, va fi amendat, la două zile de la control, la poarta Prefecturii a bătut, de această dată, chiar stareţul Gherasim. Monahul a scos din sutană un contract proaspăt semnat cu o firmă de curăţat toalete. Cât despre poluarea efectivă şi morală, probabil câteva sute de mătănii şi vreo sfeştanie a pârâului să mai poată odoriza cel mai populat parc din oraş.

 

Obiceiurile „căcăcioase” ale stareţului Gherasim, preluate şi de vecini

Din păcate, situaţia de la Schitul Trivale nu este singulară, obiceiurile „căcăcioase” ale stareţului Gherasim fiind preluate
şi de „vecinii” din zonă. În urma aceluiaşi control, s-a descoperit că şapte vile de pe străzile Mihail Mihăileanu şi Mihail Lungeanu nu au putut prezenta contracte cu firme de vidanjare ale foselor septice, deversându-şi reziduurile în aceeaşi conductă pluvială. „În urma sesizărilor venite din partea pensionarilor s-a constatat că pe conducta pluvială a municipiului curgeau dejecţii, iar în cazul caselor şi al Schitului, aceştia au fost obligaţi ca, în cel mai scurt timp, să prezinte documente de racordare la conducta de canalizare a oraşului sau contracte de vidanjare. S-a pus în vedere Primăriei Piteşti, cea care trebuia să ia din timp măsuri, să urmărească rezolvarea problemelor”, ne-a declarat prefectul Gheorghe Davidescu.
În urma analizelor de laborator făcute de DSP Argeş la apa preluată de pe conducta pluvială, s-a constatat că sunt depăşite valorile maxime admise la fosfor, provenit din detergenţi, şi la amoniu şi azotaţi, din fecale şi dejecţii menajere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.