Staţia de asfalt a Primăriei Piteşti, cel mai mare poluator din Ştefăneşti

POLUARE În afară de mediu, pe care-l poluează la greu, staţia de bitum a ADP Piteşti, situată la Valea Mare – Ştefăneşti, produce asfalt la nici 50 de metri de Şcoala Specială care găzduieşte câteva zeci de copii cu handicap. Aer irespirabil, praf şi pulberi toxice, miros îngrozitor şi sufocant, zgomot asurzitor, o atmosferă ca la Copşa Mică. Asta trăiesc, de ani de zile, locuitorii din satul Valea Mare – Ştefăneşti, inclusiv copiii de la Şcoala Specială, din cauza staţiei de producere a bitumului a Administraţiei Domeniului Public Piteşti.

Veche din 1967 şi nemodernizată tot de atunci, staţia care produce bitumul pentru asfaltarea străzilor din oraş este un atentat la sănătatea sutelor de locuitori pe care, în ciuda zecilor de sesizări, nimeni nu i-a băgat în seamă. Autorităţile îşi pasează responsabilitatea între ele şi se acoperă cu hârtii, încercând să demonstreze că staţia ADP este mai „nepoluantă” decât o fabrică din ţările nordice. În acest timp, coloanele de praf şi fum care ies din coşurile celor două staţii de producere a mixturilor sunt vizibile cu ochiul liber de la Stadionul din Piteşti şi chiar de pe autostradă, din zona „Carrefour”, contrastând puternic cu verdele curat al dealurilor dimprejur. Odată ce te apropii însă, verdele plantelor e pălit de stratul de praf, iar pe ferestrele şi pervazurile caselor din zonă poţi scrie lejer cu degetul declaraţii…de ură la adresa administratorilor staţiei.

Deputatul Filip Georgescu se află şi el printre reclamanţii

 

Disperaţi, locuitorii din zonă au depus, până acum, la Agenţia de Mediu, Primărie, Prefectură, Direcţia de Sănătate Publică, Garda Naţională de Mediu chiar şi la Ministerul Mediului, reclamaţii după reclamaţii. Printre sutele de semnături adunate se regăseşte chiar şi cea a deputatului PSD Filip Georgescu, care locuieşte în zonă. Deşi este coleg cu primarul Tudor Pendiuc, în subordinea căruia se află staţia cu pricina, parlamentarul nu a ezitat să le atragă atenţia autorităţilor competente că fabrica de bitum a ADP este cel mai mare poluator din zona Ştefăneşti. Dezastrul ecologic al staţiei de bitum de la Ştefăneşti este cu atât mai grav cu cât aceasta produce asfalt la 50 de metri distanţă de Şcoala Specială, unde, pe lângă problemele cu care se confruntă copiii aflaţi aici, aceştia mai trebuie să suporte şi poluarea de zi cu zi. Şi, cu toate acestea, nimeni nu îndrăzneşte să ia nicio măsură, chiar dacă la mijloc se află nişte copii şi aşa bătuţi de soartă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.