Stai în Spania? Află cum poţi vota de acasă la alegerile prezidenţiale din acest an. VOTEAZĂ DE ACASĂ! Știai că poţi vota de acasă la alegerile pentru Preşedintele României din noiembrie? Ai nevoie doar de 5 minute pentru a te înscrie pentru vot prin corespondență!

Intri pe https://www.votstrainatate.ro care este site-ul oficial, realizat special de Autoritatea Electorală Permanentă din România pentru votul românilor din străinătate. În josul acestei pagini găseşti butonul „Vreau să votez prin corespondenţă”. Apeşi pe el şi începi să completezi cele câteva date necesare.

În căsuţa „CNP” scrii codul tău numeric personal, adică numărul de 13 cifre care apar pe buletinul şi paşaportul oricărui român.

În căsuţa „Nume” scrii numele tău de familie.
Dedesubt sunt câteva litere şi cifre pe care le scrii, exact aşa cum sunt afişate, în căsuţa „Cod Captcha” de mai jos.

După ce ai completat aceste trei căsuţe, apeşi pe butonul „Validare”.

Autoritatea Electorală Permanentă verifică pe loc că aceste date sunt corecte, după care poţi să completezi imediat restul în căsuţele de dedesubt. Adică prenumele şi adresa din Spania la care să primeşti, prin poştă, buletinul de vot.

Începi cu căsuţa „Prenume”, în care treci numele de botez. Mai departe, când apeşi pe căsuţa „Ţară”, se deschide o listă alfabetică a ţărilor din lume, şi alegi „Spain”.

Apoi, apeşi pe căsuţa „Localitate”, şi începi să scrii numele oraşului sau satului din Spania în care locuieşti. Sistemul recunoaşte ceea ce scrii şi îţi afişează o listă cu localităţile din Spania al căror nume include cuvântul pe care ai început să îl scrii.

Alegi din această listă localitatea ta şi treci la căsuţa „Subdiviziune teritorială”. Aici va fi o singură opţiune, şi anume comunitatea autonomă din Spania în care se află localitatea pe care ai ales-o. Apasă pe aceasta şi sistemul o completează automat în acea căsuţă.

Apoi, scrii în căsuţele „Stradă”, „Cod poştal” şi „Număr imobil” adresa ta exactă din Spania. Este foarte important să completezi aici datele corecte şi complete, pentru că la această adresă vei primi, prin poştă, buletinul de vot.

Dacă este nevoie, completezi şi căsuţele „Număr bloc” şi „Apartament”.

Mai este nevoie doar să completezi „Adresă de email”, pentru că aici vei primi un mesaj de confirmare a înscrierii tale pentru votul prin corespondenţă. Este recomandabil să treci în căsuţa „Telefon mobil” numărul tău de telefon din Spania (în format internaţional, adică +34 şi numărul de mobil).

Alegi ori „Doresc să trimit votul prin corespondenţă în ţară” ori „Doresc să trimit votul prin corespondenţă la misiunea diplomatică”.

Dacă trimiţi votul în ţară, nu trebuie să plăteşti nimic, pentru că vei primi acasă atât buletinul de vot, cât şi un plic deja plătit cu care să-l trimiţi în România. Dacă alegi să trimiţi votul la misiunea diplomatică, tot prin poştă, va trebui să plăteşti tu expedierea plicului până la Ambasada României în Regatul Spaniei.

Ultimul pas este să faci fotografii după un act de reşedinţă în Spania şi după un act de identitate.

Actul de reşedinţă poate să fie NIE, empadronamiento, permisul de conducere spaniol, „tarjeta sanitaria” sau chiar carnetul de student. Actul de identitate poate să fie cartea de identitate românească (adică buletinul) sau paşaportul românesc. Oricare ar fi, trebuie să nu fie expirat.

Când apeşi pe „Adaugă fişier” lângă căsuţele cu documente, telefonul te întreabă dacă să faci pe loc fotografia documentului sau să încarci de pe telefon fotografie deja făcută a documentului. Poţi să alegi oricare variantă.

Dacă faci această cerere de pe un calculator, trebuie să ai deja pe acesta fotografii sau copii scanate ale celor două documente.

După ce ai încărcat cele două fotografii cu documentul de identitate şi documentul de reşedinţă în Spania, nu mai trebuie decât să bifezi că eşti de acord cu „politica de confidenţialitate” şi să apeşi pe „Trimite cerere”.

Vei primi foarte repede un email de la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a confirma înscrierea pentru vot prin corespondenţă. Nu mai rămâne decât să apeşi pe link-ul din acest email şi ai încheiat!

Acum poţi vota de acasă! Vei primi acasă, din timp, plicul cu buletinul de vot şi cele necesare pentru a-l trimite la autorităţile electorale din România. Votezi acasă, introduci buletinul de vot în plicul special primit în acest scop şi îl duci la poşta spaniolă, fără să plăteşti nimic!

Înscrierea pentru votul prin poştă este valabilă pentru ambele tururi la alegerile prezidenţiale – din 10 şi din 24 noiembrie. Nu e nevoie să te înscrii din nou pentru al doilea tur, vei primi şi pentru acesta acasă, din timp, buletin de vot.

Ultima zi în care te poţi înscrie pentru votul prin corespondenţă este 11 septembrie.

Comments

comments