INVAZIE Cea mai mare unitate medicală din Argeş, Spitalul Judeţean, este plină de gândaci, care au devenit imuni la orice tratament, iar, pentru a scăpa de ei, nu există decât două soluţii: ori se închide spitalul un an de zile pentru dezinsecţie totală, ori se dărâmă. Spitalul Judeţean Argeş se chinuie să se scuture de gândaci de peste 35 de ani. Supărătoarele insecte şi-au făcut „domiciliul” prin zidurile unităţii medicale şi nu mai vor să se „externeze” sub nicio formă. Deşi, periodic, se face dezinsecţie, iar otrăvurile se schimbă – pentru că insectele se adaptează – nimic nu le poate veni de hac. Singura soluţie, spun cei din conducere, este dărâmarea spitalului şi construirea unuia nou.

Au invadat şi birourile directorilor

De la pacienţi şi vizitatori şi până la cei din conducerea spitalului, toată lumea s-a obişnuit cu prezenţa insectelor prin saloane sau prin birouri. Nu se poate scăpa de ei decât dacă s-ar închide spitalul pentru dezinsecţie o perioadă mai lungă de timp, de un an, sau dacă s-ar dărâma clădirea pur şi simplu. „Facem dezinsecţii periodice aşa cum impune legislaţia, se aduc soluţii noi, avizate de către Ministerul Sănătăţii, dar gândacii se adaptează foarte repede. Pentru a scăpa de ei ar trebui închis spitalul cu totul pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce nu se poate. Pe de altă parte, clădirea este foarte veche, iar gândacii şi-au făcut deja cuiburi în toate colţurile nevăzute ale unităţii. Este precum o joacă de-a v-aţi-ascunselea: noi dezinfectăm pe o parte, ei se mută grăbiţi în alte birouri, saloane sau secţii. Spre exemplu, când apar pe la noi prin birouri, ştim clar că s-au mutat de la Reanimare, care este deasupra şi tot aşa”, spune Mariana Badiu, directorul de îngrijiri medicale.

Pachetele cu mâncare ale pacienţilor alimentează gândacii

Cum fiecare pacient internat în această unitate vine cu sarsanaua cu alimente după el, gândacii au deja o parte din hrană asigurată. „Când mergem în secţii, găsim tot felul de resturi aruncate la întâmplare. Din păcate, ne mai lovim şi de problema vizitatorilor, care nu respectă programul spitalului, iar pacienţii îşi aduc mâncare de acasă, hrana lor atrăgând insectele”, mai spune Mariana Badiu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI