Spitalele din Argeş mai au doar 390 de medici

CRIZĂ DE PERSONAL La ora actuală, unui doctor din spital îi revin 1.668 de pacienţi, iar la Spitalul Judeţean există doar un anatomo-patolog, ce deserveşte întreg judeţul. În România, numărul medicilor-raportat la numărul populaţiei – este de trei ori mai mic decât în alte ţări, iar cum românii sunt un popor tot mai bolnav, acest lucru duce la o încărcare mai mare pentru medici, dar şi la greşeli în actul medical.

Acestea sunt rezultatele unor studii internaţionale realizate pe această temă. România este inclusă în categoria 10-19 medici la 10.000 de locuitori, asemenea Algeriei şi Libiei, de exemplu. În Europa doar Albania, Bosnia şi Herţegovina mai au un număr aşa de mic de medici, raportat la numărul de locuitori, restul ţărilor având peste 30 de medici la 10.000 de locuitori.
Cele mai recente date oficiale de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş arată că în spitalele şi policlinicile de stat din judeţ sunt doar 390 de posturi ocupate de medici. Dacă raportăm această cifră la numărul locuitorilor din Argeş, peste 650.000, după ultimul recensământ, înseamnă că unui medic îi revin spre îngrijire 1.668 de pacienţi! „Acestea este numărul de posturi ocupate. Însă, din cauza lipsei de medici şi a bugetului, nu avem acoperită schema în nicio unitate medicală din Argeş”, ne-a declarat dr. Mihaela Alexe, director adjunct la DSP Argeş. În ceea ce-i priveşte pe medicii de familie, fiecăruia dintre cei 351 de medici care deservesc întreg judeţul îi revin, statistic, peste 1.850 de pacienţi!   

„Există specialităţi deficitare, unde dezechilibrul este foarte mare”

La nivelul întregului judeţ, pe lângă cei 741 de medici, 390 sunt angajaţi în spitale şi 351 aflaţi sub contract cu CAS pentru medicina de familie, mai există încă 259 care lucrează în cabinete, policlinici sau spitale private din Argeş. Analizând tot statistic, la cei 650.000 de locuitori, celor 1.000 de medici activi le revin aproximativ 650 de persoane. „La nivelul Colegiului Medicilor Argeş sunt înregistraţi circa 1.170 de medici, număr în care sunt incluşi însă şi pensionarii, care au încă drept de practică. În ce priveşte pierderile de specialişti din ultima vreme, mai ales din cauza migraţiei externe, Argeşul nu a fost foarte afectat, cu toate că am acordat destul de multe certificate de onorabilitate, care le permit medicilor de la noi să profeseze în străinătate. Stăm mai bine ca alte judeţe, dar există specialităţi deficitare, unde dezechilibrul este foarte mare. Spre exemplu, la Spitalul Judeţean există doar un anatomo-patolog, ce deserveşte întreg judeţul, adică un singur medic la 650.000 de persoane! Şi pe Terapie Intensivă, Neonatologie şi Urgenţă numărul medicilor este foarte mic, în comparaţie cu necesarul. Diferenţe sunt şi la spitalele din Costeşti, Câmpulung şi Curtea de Argeş, unde un număr mic de specialişti deservesc sute de mii de persoane”, ne-a declarat dr. Valentin Bănică, preşedintele Colegiului Medicilor Argeş.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.