LAPTE DOAR DE LA SÂN Medicii nu mai au voie să fie „agenţi de vânzări” pentru firmele de distribuţie a produselor pentru sugari şi copii, iar reclama la hrana bebeluşilor în spitale va fi interzisă. Conform proiectului de lege adoptat săptămâna trecută de Senat, cei care produc şi vând lapte ori alte alimente destinate bebeluşilor şi copiilor de până la 3 ani vor fi obligaţi să le eticheteze cu informaţii consistente, care să pună accentul pe importanţa alăptării pentru sănătatea fizică şi psihică a mamei şi a copilului.

Pe etichete va scrie vizibil: „Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău“. O altă menţiune obligatorie va fi: „Se recomandă alăptarea exclusivă pentru sugarii cu vârsta de până la 6 luni pentru asigurarea necesarului nutriţional zilnic, cât şi a suportului imunologic specific vârstei“. 

Amenzi de 100.000 de lei pentru descurajarea alăptării

Proiectul introduce sancţiuni pentru producătorii care nu etichetează corect produsele, amenzile pentru descurajarea alăptării în favoarea substituenţilor laptelui matern ajungând până la 100.000 de lei.  Proiectul se referă la orice aliment substituent sau întăritor al laptelui matern, dar şi la produse gen biberoane, tetine, suzete, căni speciale pentru sugari, mameloane artificiale, pompe de muls ori produse similare. Toate trebuie să aibă avizele Ministerului Sănătăţii.

În spitale, reclama pentru hrana bebeluşilor va fi interzisă

Amenzi sunt prevăzute şi pentru producătorii şi distribuitorii care vor da sau promite bani sau foloase materiale unor angajaţi din sistemul sanitar pentru promo­varea unor produse destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică. Cei prinşi nu vor mai putea fi angajaţi în spitale sau în instituţii din sistemul sanitar, potrivit proiectului. De asemenea medicilor li se interzice să dea relaţii despre pacienţii lor. Mamele vor fi ajutate prin orice material promo­ţio­nal să înţeleagă faptul că laptele lor este cea mai bună hrană pentru copii şi vor fi încurajate să-i crească prin alăptare exclusivă, adică fără apă, ceai sau alte băuturi ori ali­mente lichide sau solide până la vârsta de 6 luni, potrivit proiectului. Mamele, cu excepţia celor care, din motive medicale, nu pot alăpta, ar trebui să continue alăptarea copiilor de vârstă mică până la vârsta de minimum 2 ani, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pentru cei de până la 6 luni se recomandă exclusiv lapte matern,  ori de câte ori copilul îşi manifestă dorinţa de a fi hrănit, iar alte alimente sau medicamente, vitamine şi minerale le vor fi administrate sugarilor numai în caz de necesitate, la recoman­darea medicilor.

Alăptarea apropie mama de copil

Specialiştii spun că alăptarea ajută mamele şi copiii atât din punct de vedere fizic, cât şi psihologic. Poziţia copilului la sânul mamei creează o relaţie mai strânsă între cei doi şi dă mai ales bebeluşului o stare de siguranţă, importantă pentru creşterea acestuia. Alimentaţia la sân este şi comodă şi nici nu costă, iar laptele matern conţine factori nutritivi importanţi pentru hrănirea şi sistemul imunitar al copilului. Înlocuirea laptelui matern se poate face doar în situaţia copiilor cărora alăptarea le-a fost contraindicată de medic, în situaţia mamelor care nu pot alăpta din motive medicale, când mama a decedat sau în situaţia copiilor adoptaţi.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI